Προς νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων με φόρο 15%

ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΙΝΗΣ

Σε συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού, με την υποχρέωση καταβολής φόρου 15% προκειμένου να εξασφαλίζεται η νομιμοποίησή τους, καλεί όσους πολίτες έχουν χρήματα σε αυτές η κυβέρνηση. Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Οικονομικών επισήμανε επίσης πως, εκτός από την νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων, δεν θα προβλέπεται υποχρέωση επαναπατρισμού τους.

Όσον αφορά τις αδήλωτες καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες, όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, προτείνεται η καταβολή φόρου 30% με τις ίδιες προϋποθέσεις, ενώ όσοι νομιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους θα απαλλάσσονται από διώξεις για λόγους φοροδιαφυγής όχι όμως και για ποινικές διώξεις για ξέπλυμα χρήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι διατάξεις για την «αυτοαποκάλυψη καταθέσεων» θα τεθούν άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε οι πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια περιέγραψε το σύστημα, που είναι το ακόλουθο: Ο καταθέτης θα μπαίνει από τον υπολογιστή του σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπου θα δηλώνει τις αδήλωτες καταθέσεις εξωτερικού. Και ακολούθως θα πληρώνει το φόρο που του αναλογεί και θα αναλαμβάνει πιστοποιητικό για την συμμόρφωση.

Σχετικά με τον συντελεστή φορολόγησης 15%, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι είναι ενδεικτικός και ανάλογος με εκείνον που χρησιμοποίησε η Ιταλία στη συμφωνία της με την Ελβετία. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η ελβετική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα αποστείλει επιστολή σε Έλληνες πολίτες με καταθέσεις στις τράπεζες της χώρας, με την οποία θα τους πληροφορεί για τη συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης και θα τους ζητά να προσκομίσουν το πιστοποιητικό της τακτοποίησης. 

Επισήμανε δε ότι η Ελβετία από το 2017 είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει τις καταθέσεις κατοίκων εξωτερικού, άρα είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών να προχωρήσουν στην εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here