Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Νόμιμη η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

«Δεν απαιτείται άνευ ετέρου δήλωση ότι ο μαθητής για τον οποίον ζητείται η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος», αναφέρει σε πρόσφατη απόφαση της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, μετά από προσφυγή γονέων για το θέμα αυτό.

Στην ίδια απόφασή της, η Αρχή επισημαίνει πως η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία «παρέχεται η δυνατότητα στους γονείς που δε επιθυμούν να παρακολουθεί το παιδί τους το μάθημα των θρησκευτικών ή να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή εναλλακτικά να ζητούν την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης με επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης οι οποίοι επιβάλλουν τη μη συμμετοχή στο μάθημα των θρησκευτικών», δεν αντιβαίνει στις διατάξεις του νόμου 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ούτε στο άρθρο 13 του Συντάγματος  που κατοχυρώνει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης.

Την Αρχή την απασχόλησε περίπτωση γονέων που  ζήτησαν  να απαλλαγεί από τα Θρησκευτικά ο γιος τους, μαθητής της Α’ τάξης Λυκείου, για λόγους θρησκευτικής συνείδησης αλλά ο διευθυντής Γενικού Λυκείου της Αθήνας απέρριψε το αίτημα, αρχικά προφορικά και ύστερα και εγγράφως, επικαλούμενος την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.
Όμως, η μητέρα του μαθητή προσέφυγε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ακύρωσε την απάντηση του διευθυντή λόγω έλλειψης αιτιολογίας, ξαναστέλνοντάς του την υπόθεση για νέα νόμιμη κρίση. Ο διευθυντής όμως επέμεινε επικαλούμενος ότι στο απολυτήριο του γυμνασίου αναγραφόταν ως θρήσκευμα του μαθητή «Χριστιανός Ορθόδοξος».

Ακολούθησε νέα  προσφυγή της μητέρας, που έγινε εν μέρει δεκτή, αλλά για να δοθεί η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, ζητήθηκε από τη μητέρα να υποβάλει ρητή αναφορά ότι ο γιος της δεν είναι Ορθόδοξος Χριστιανός. Κατόπιν αυτών η μητέρα προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας του περασμένου Ιανουαρίου -όπως αναφέρει η Αρχή- στη επίμαχη δήλωση του μαθητή ή του γονέα στην οποία αναφέρεται ότι «ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος ή επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, δεν είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκει».

Ακόμη, στην εν λόγω απόφασή της(94/2ο15),  η Αρχή αναφέρει ότι η επίμαχη δήλωση είναι «σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Συντάγματος οι οποίες κατοχυρώνουν την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τη  θρησκευτική ελευθερία, ως συνταγματική αρχή και ως ατομικό δικαίωμα» και προσθέτει: «Η ελευθερία της θρησκευτικής εκπαίδευσης που συνιστά στο δικαίωμα εκείνου που έχει την επιμέλεια του ανήλικου να προσδιορίζει τη θρησκευτική εκπαίδευση του τέκνου του σύμφωνα με τις δικές του πεποιθήσεις αποτελεί έκφανση και μορφή της προβλεπόμενης στο άρθρο 13 παράγραφος 2 του Συντάγματος θρησκευτικής ελευθερίας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here