«Νο tinc por-Δεν φοβάμαι» κατά τρομοκρατών, από χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαρκελώνη

Με κεντρικό σύνθημα το No tinc por-Δεν φοβάμαι, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές (υπολογίζονται σε 500.000) κατέκλυσαν τους δρόμους στην Βαρκελώνη, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο κύμα ισλαμικής τρομοκρατίας που σαρώνει την Ευρώπη και χτύπησε πριν λίγες ημέρες και την καταλανική πρωτεύουσα.

«Να κατακλύσουμε τους δρόμους με ειρήνη και ελευθερία» κάλεσε νωρίτερα το πλήθος η δήμαρχος της πόλης, Άντα Κολάου, ενώ παρόντες στη πορεία ήταν ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φιλίππος ο 6ος και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Στην κορυφή της πορείας βρισκόταν το μεγάλο πανό, με το σύνθημα «No tinc por!». Στην πρώτη θέση, ακριβώς πίσω από το πανό, όπως επιθυμούσαν οι δημοτικές αρχές, οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών και των συλλογικοτήτων που, από την πρώτη στιγμή, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να βοηθήσουν τα θύματα: ένστολοι αστυνομικοί και πυροσβέστες, γιατροί με λευκές ρόμπες, οδηγοί ταξί, καταστηματάρχες, ακόμη και κάτοικοι της λεωφόρου Ράμπλα.

Στην πρώτη γραμμή και πολλοί από τους ανθοπώλες της λεωφόρου. «Είμαστε κομμάτι της Λα Ράμπλα, όχι μόνο δουλεύουμε εκεί, αλλά περνάμε εκεί τη ζωή μας και είναι καλό που μας βλέπει ο κόσμος να βαδίζουμε επικεφαλής της πορείας χωρίς να φοβόμαστε» εξήγησε η Μπάρμπαρα Καμπέγιο, 22 ετών, η μητέρα και η γιαγιά της οποίας διατηρούν πάγκο με λουλούδια στη λεωφόρο εδώ και 50 χρόνια.

Κόκκινα, κίτρινα και λευκά τριαντάφυλλα -τα χρώματα της πόλης- μοιράστηκαν στο πλήθος, που φώναζε «Δεν φοβόμαστε».

Ο βασιλιάς Φίλιππος ένωσε τη φωνή του με τους διαδηλωτές, γεγονός που τον καθιστά τον πρώτο Ισπανό μονάρχη που συμμετέχει σε τέτοια κινητοποίηση από το 1975. Βρισκόταν αρκετά μέτρα πίσω από το κεντρικό πανό, όπως και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου: υπουργοί, πρόεδροι περιφερειών, ηγέτες κομμάτων και άλλοι.

«Η καλύτερη απάντηση: η ειρήνη» και «Όχι στην ισλαμοφοβία» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν πολλοί συγκεντρωμένοι. Άλλοι διαδηλωτές είχαν υψώσει καταλανικές σημαίες.

Μολονότι η ένταση δεν έχει κοπάσει μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της περιφέρειας της Καταλονίας που διεκδικεί την αυτονομία της, η σημερινή πορεία της Βαρκελώνης ήταν ευκαιρία για την κήρυξη «ανακωχής».

Έτσι, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζδεμόν, που είναι αποφασισμένος να διοργανώσει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση την 1η Οκτωβρίου, παρά τις αντιδράσεις της Μαδρίτης, βάδιζε κοντά στον συντηρητικό πρωθυπουργό Ραχόι.

Κανένας ηγέτης ξένης κυβέρνησης δεν παρέστη στη σημερινή διαδήλωση.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις στη μνήμη των θυμάτων είχαν προγραμματιστεί στη Μαδρίτη, τη Βαλένθια, το Βίγκο και αλλού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here