Νίκος Τζανάκης: «Σε λίγες ημέρες θα δείτε τι θα γίνει-Μεταξύ 70.000 και 100.000 τα ενεργά κρούσματα

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις από τον καθηγητή Πνευμονολογίας ΝίκοΤζανάκη για το 4ο κύμα εν μέσω καλοκαιριού και την πορεία της πανδημίας, με την γοργή εξάπλωση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, λέγοντας σε δραματικό τόνο: «Σε λίγες ημέρες θα δείτε τι θα γίνει στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα».

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις Σύψα για 20.000 κρούσματα ημερησίως, τόνισε ότι πρέπει να γίνονται 200.000 τεστ την ημέρα για να πετύχουμε αυτό το νούμερο. Ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι ένα υπερβολικό νούμερο, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό δεν υπάρχει. «Λέμε για 3.000 κρούσματα με τον υπάρχον σύστημα στα τεστ. Αν κάνουμε 200.000 τεστ αυτόματα τα κρούσματα θα ανέβουν στα 6.500 με 7.000. Μην έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα. Αυτή την στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000 σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί δυνητικά μπορούν να μεταδώσουν την νόσο» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Κάνοντας αναφορά στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην Κρήτη τόνισε,  ότι λόγω μεγάλης διέλευσης τουριστών είναι λογικό οι πρώτες μεταλλάξεις να φθάνουν εκεί, όπως και στη Θεσσαλονίκη.

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μίλησε και για τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων: «Ο κόσμος που ανήκει σε αυτή την ομάδα είναι 2 με 2,5 εκατομμύρια. Η ανοσία από τα εμβόλια που προσεγγίζει το 65% και πάνω. Ο πληθυσμός λοιπόν που θα έχει νοσηλείες και θανάτους είναι μειωμένος κατά 1/3 σε σχέση με το χειμώνα. Το ερώτημα είναι αν αυτός ο πληθυσμός μπορεί να επηρεάσει τους πανδημικούς δείκτες και αν επιβάλει μέτρα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here