Νίκος Κυριαζής: Η πόλη των Αγίων

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ιούλιος 1943. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται για πέμπτο χρόνο. Ο αρχηγός της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στέλνει τον καλύτερο πράκτορά του, τον Αντριου Μποντ, στην Πόλη των Αγίων, τη Ρώμη… Μια ομάδα Ιταλών ετοιμάζει πυρετωδώς το πραξικόπημα που θα ανατρέψει τον Μουσολίνι.Ο  Μποντ θα αντιμετωπίσει δολοπλοκίες, προδοσία και τον πιο επικίνδυνο άνδρα του ʼξονα, τον λοχαγό των SS, Σκορτσένι, με υποστηρικτές δυο δυναμικές και όμορφες Ιταλίδες, σε μια αναμέτρηση με έπαθλο την ίδια την Ιταλία και τον Μουσολίνι.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, καταιγιστικής δράσης που κόβει την ανάσα. Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, ζωντανεύει μια σημαντική και σχετικά άγνωστη ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.  «Η πόλη των  Αγίων» εκδόσεις Ωκεανός.

Ο Νίκος Κυριαζής, γυιός του γνωστού συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων για το Βυζάντιο, Κώστα Κυριαζή, σπούδασε Οικονομικά και εκπόνησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Trier και Harvard, ως ειδικός για τα Νομισματικά στη Γενική Διεύθυνση Μελετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, και ως γενικός γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Είναι καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων και μυθιστορημάτων.

-Πώς συμβιβάζεται η ιδιότητα του συγγραφέα με του καθηγητή Πανεπιστημίου;

Αλληλοσυμπληρώνονται, ιδιαίτερα όταν κάποιος όπως εγώ γράφει κυρίως ιστορικά μυθιστορήματα. Θεωρώ πως είναι το πιο δύσκολο είδος, γιατί για να είναι πετυχημένο πρέπει να είναι καλά και λογοτεχνικά γραμμένο, αλλά και με σεβασμό και γνώση της ιστορίας. Ως επιστήμονας προσέχω ιδιαίτερα το δεύτερο ( το πρώτο το κρίνουν οι αναγνώστες!) και γι΄ αυτό παραθέτω πάντα αρκετές επεξηγηματικές σημειώσεις που τεκμηριώνουν ιστορικά και τεχνικά θέματα του κειμένου.

-Τι θεματολογίες περιλαμβάνει το έργο σας;

Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί είκοσι μυθιστορήματα μου, πέντε και στα αγγλικά στις ΗΠΑ. Εκτός από τρία σύγχρονα θρίλερ, τα άλλα είτε είναι καθαρά ιστορικά μυθιστορήματα, είτε συνδυάζουν την σύγχρονη εποχή ως θρίλερ ή ιστορίες έρωτα και αγάπης, με ιστορία.

-Το επιστημονικό σας έργο έχει σχέση με το λογοτεχνικό πέρα από την μεθοδολογία που αναφέρατε πριν;

Πραγματικά και ίσως κάπως απροσδόκητα και για μένα τον ίδιο ναι. Παρόλο που είμαι οικονομολόγος, διάβαζα ιστορία από το γυμνάσιο, επηρεασμένος και από τον πατέρα μου, Κώστα Κυριαζή, τον συγγραφέα των γνωστών μυθιστορημάτων για το Βυζάντιο. Άρχισα να γράφω το πρώτο μου μυθιστόρημα «Νικομήδης ο Αθηναίος» , (πρώτο μιας πενταλογίας των περσικών πολέμων: «Αρτάβαζος ο Πέρσης», «Ο ξένος μου Θεμιστοκλής», « Η ασπίδα των Θερμοπυλών» και «Μαραθώνας και Ελευθερία») ως φοιτητής. Και συνεχίζοντας την έρευνα για την αρχαία Ελλάδα, λόγω μυθιστορήματος, στράφηκε και η επιστημονική μου ( και ορισμένων συναδέλφων μου) έρευνα προς την αρχαία Ελλάδα, για την οικονομία και τους θεσμούς της. Το αποτέλεσμα είναι μερικές δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά journals με πολυάριθμες αναφορές ξένων συναδέλφων σε αυτά. Ίσως λοιπόν να είναι μια σπάνια περίπτωση που το μυθιστόρημα οδήγησε στην επιστημονική έρευνα!

-Μιλήστε μας για ορισμένα πρόσφατα βιβλία σας.

Το «Δημοκρατία και Οικονομία» είναι μια αναλυτική και όχι μόνο περιγραφική ιστορία της δημοκρατίας, με έμφαση στην άμεση , από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις. Βασίζεται όπως σε πολλές επιστημονικές μας δημοσιεύσεις και έτσι είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο, μια συνεισφορά για την βελτίωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και την προσεχή συνταγματική αναθεώρηση. Τα πιο πρόσφατα μυθιστορήματα μου είναι «Ο τελευταίος έρωτας» του Πλάτωνα, συνδυασμός σύγχρονης περιπέτειας αναζήτησης ενός χαμένου πλατωνικού χειρογράφου, του «Ερωτικού» που ανατρέπει την γνωστή πλατωνική φιλοσοφία, με συν-συγγραφέα που είχε την ιδέα, τον πρώην Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, Guy de la Croix. «Ο έρωτας στα χρόνια του πολέμου» μια τοιχογραφία του πολέμου από την Αλβανία μέχρι το Στάλινγκραντ, την Β.Αφρική, το Αιγαίο και το Ρίμινι, την αντίσταση , τον Ιερό Λόχο και τα κινήματα της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τον συγγραφέα Γ.Λεονάρδο, τόσο έντονο που μυρίζεις μπαρούτι και αίμα. Συν-συγγραφέας που μου έδωσε την ιδέα και έκανε την πρωτογενή έρευνα για το σανατόριο του γιατρού στο Πήλιο, Καραμάνη, του πραγματικού ιστορικού προσώπου του μυθιστορήματος ο καθηγητής πνευμονολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κ.Γουργουλιάνης. «Η πόλη των Αγγέλων» (η Ρώμη) είναι ένα μυθιστόρημα κατασκοπείας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, την ανατροπή του Μουσολίνι και την αλλαγή στρατοπέδου της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1943. Είναι το δεύτερο με τον ίδιο βασικό ήρωα, έναν δαιμόνιο πράκτορα της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας. Το πρώτο «Malayan Enigma» κυκλοφόρησε το 2016 στις ΗΠΑ και έχει πολύ ευμενείς κριτικές στα αμερικάνικα ΜΜΕ όπως το New York Review of Books και το Publisher’s Weekly.

-Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

«Η αγάπη στα χρόνια του εμφυλίου» που ολοκληρώνει τον «Έρωτα στα χρόνια του πολέμου» και ιστορικό βάθος από τα Δεκεμβριανά του 1944 μέχρι το τέλος του εμφυλίου τον Αύγουστο του 1949. Η συνέχιση των βιβλίων με βάθος λιγότερο γνωστές αλλά πολύ σημαντικές ιστορίες του Β’ Παγκόσμιου . σχεδιάζω και φιλοδοξώ μια σειρά  με 14-15 βιβλία που θα δίνει στον αναγνώστη με ευχάριστο τρόπο την ιστορία του Πολέμου από την Βραζιλία μέχρι την Β. Αφρική, από την Ευρώπη μέχρι την Ινδία, την Μαλαισία και την Σιγκαπούρη. Όλα αυτά είναι μελετημένα από την μεγάλη εικόνα μέχρι τις τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κέντρα διασκέδασης της εποχής ώστε ο αναγνώστης να έχει την εντύπωση πως δεν διαβάζει αλλά ζει τα γεγονότα

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here