Νίκος Καλογήρου, Ρένα Σακελλαρίδου: «Κτίρια Κοινόχρηστης Λειτουργίας»

 

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Δύο έργα των Καθηγητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Νίκου Καλογήρου και Ρένας Σακελλαρίδου, επιλέχθηκαν μεταξύ 18 προτάσεων και διεκδικούν τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής για το 2017. Πρόκειται για αρχιτεκτονικά έργα που ολοκληρώθηκαν την πενταετία 2012 – 2017 και θα συμπεριληφθούν σε Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα, καθώς και σε ειδική έκδοση.

Kalogirou_3

Τα έργα που διακρίθηκαν στην κατηγορία «Κτίρια Κοινόχρηστης Λειτουργίας» είναι τα εξής:

-«Αστικό Περιβάλλον και βιώσιμες εγκαταστάσεις πολιτισμού στη Δυτική Θεσσαλονίκη Θέατρο και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης», Νίκος Καλογήρου, Πρόδρομος Βασιλειάδης, Τέλης Βασιλειάδης, Βίκυ Ευταξά, Νιόβη Καραμήτρου, Δημήτρης Σιμώνης, Αλεξία Φιλίππου

-«Framing the Horizon | Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser (CPPL) (Ρέθυμνο Κρήτης)», Ρένα Σακελλαρίδου, Μόρφω Παπανικολάου

Τα εγκαίνια της Έκθεσης και η απονομή των Βραβείων θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, στις 20:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου 2017.

Νίκoς Καλογήρου

-Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης;

Μελετήθηκε ως πρότυπη βιώσιμη εγκατάσταση  πολιτισμού από ομάδα μελέτης του με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Νίκο Καλογήρου. Το κύριο πρόβλημα αστικού σχεδιασμού που έπρεπε να επιλυθεί ήταν η ένταξη του σχετικά μεγάλου συγκροτήματος, με το ελάχιστο δυνατόν κόστος, στο ενδιάμεσο οικόπεδο έκτασης 872 m² με προβλεπόμενο συνολικό εμβαδόν των χώρων κύριας χρήσης 2092 m², χώρων υπόγειας στάθμευσης 1.702 m², διαμορφωμένης pilotis- πλατείας 604 m² και φυτεμένου δώματος υπογείου 247 m². Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα θεαμάτων 300 θέσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσες χορού και γυμναστικής, γραφεία και διώροφο υπόγειο χώρο στάθμευσης.

-Η κεντρική ιδέα της σύνθεσης;

Ηταν η δημιουργία ενός τοπόσημου εμφανώς διαφοροποιημένου από το τυπικό αστικό περιβάλλον της περιοχής που αποτελείται από συμβατικές πολυκατοικίες εν σειρά με τους χαρακτηριστικούς συνεχείς εξώστες, τις συστοιχίες ανοιγμάτων και τα καταστήματα στο ισόγειο. Ο στόχος της δημιουργίας ενός έργου αναφοράς δημόσιας αρχιτεκτονικής έπρεπε να επιτευχθεί με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος υλοποίησης και λειτουργίας ώστε να προκύψει μια βιώσιμη δομή πολιτισμού.

Ρένα Σακελλαρίδου

Στο Ρέθυμνο;

Οι νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Laser (CPPL) έκτασης 2500 τετραγωνικών τοποθετούνται σε μια περιοχή έξω από το Ρέθυμνο. Το βραχώδες και επικλινές σκληρό μεσογειακό τοπίο και ο ορίζοντας με τη θέα της θάλασσας στο βάθος καθώς και η υψηλής τεχνολογίας χρήση του κτιρίου έδωσαν τις πρώτες αναφορές για τη δημιουργία του concept.

-Το concept;

Αρθρώνεται επομένως γύρω από τρία θέματα: Το τοπίο, εγκαθιστώντας ένα διάλογο ανάμεσα στη μεγάλη κλίση και τη μαγεία του ορίζοντα με την θάλασσα  στο βάθος,το πρόγραμμα, μέσα από την ανάγκη να αντιμετωπίσει κανείς τις απαιτήσεις του  και να τις ενσωματώσει στο σχεδιασμό, και την τεχνολογική διάσταση μέσα από την πρόθεση να εκφραστεί η τεχνολογική πρωτοπορία του CPPL. Τα τρία θέματα συγκλίνουν σε ένα κτίριο που αποτελείται από μια συμπαγή βάση, τον ορίζοντα, ορατό μέσα από την διαφάνεια ενός ουσιαστικά «κενού» ισογείου, και ενός γραμμικού όγκου, τεχνολογικά διαφοροποιημένου, σε αιώρηση πάνω από το κενό. Το concept μετασχηματίζεται σε ένα διάλογο ανάμεσα στο στερεό / συμπαγές / γήινο από την μία πλευρά και το λευκό / τεχνολογικό / αιωρούμενο από την άλλη, με τον ορίζοντα να παγιδεύεται ανάμεσα στα δύο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here