Νίκος Φίλης: Καθεστώς «Όργουελ» στα ΑΕΙ – Αποκλεισμός εισακτέων – Σκληρά μέτρα για παράταση σπουδών

Μέσα στην πανδημία, με  τα σχολεία να ανοιγοκλείνουν και τα πανεπιστήμια κλειστά, η κυβέρνηση τρέχει να νομοθετήσει ένα νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει επείγοντα ζητήματα για «να πιάσει στον ύπνο τους πολίτες, για αξιοποιήσει την πανδημία και να επιβάλλει νέους αντιδημοκρατικούς  θεσμούς υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή, ο Νίκος Φίλης.

Ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε μιλώντας στη Βουλή τον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε πολλά περιφερειακά τμήματα καθώς και να αδειάσουν οι πόλεις της Ελλάδας από φοιτητές.

«Πόσοι μαθητές άραγε μπαίνουν στα ΑΕΙ με χαμηλές βαθμολογίες; 100; 1.000; Πόσοι; Και τότε γιατί 24.000 παιδιά θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι με τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής η κυβέρνηση θέλει να σπρώξει «πελατεία» στα κολέγια.

«Εκεί που «δεν γίνονται ούτε εξετάσεις, ούτε έχουν αξιολογημένο προσωπικό», αλλά με νόμο της κυβέρνησης έχουν πια επαγγελματικά δικαιώματα εφάμιλλα με εκείνα των ΑΕΙ.

Σκληρή κριτική άσκησε επίσης  αναφορικά με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. «Το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων, όπως γνωρίζουν πολύ καλά, είπε, οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, είναι η μειωμένη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει το «μια πρόσληψη καθηγητή για κάθε αποχώρηση», μετά τον ακαδημαϊκό αποδεκατισμό επί μνημονίων. Η ΝΔ δεν εφάρμοσε το νόμο, αλλά τώρα θυσιάζει 20 και 30 εκ. € το χρόνο για να πληρώνει 1.000+ ειδικούς φρουρούς. Μας πηγαίνουν μισό αιώνα πίσω. Ντροπή τους» .

      Ανώτατο όριο φοίτησης στα ΑΕΙ 

Με το νομοσχέδιο  που συζητείται από χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή έρχονται σημαντικές αλλαγές για το ανώτατο όριο φοίτησης πανεπιστήμια.

Ενδεικτικά, στις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από τους τωρινούς ενεργούς φοιτητές και στο εξής, οι οποίοι δεν έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών, περιλαμβάνονται:

  • Οι φοιτητές που εργάζονται αποδεδειγμένα τουλάχιστον 20 ώρες την βδομάδα μπορούν να εγγραφούν ως μερικής φοίτησης. Σε αυτή τη περίπτωση, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό και οι φοιτητές μερικής φοίτησης μπορούν να εξετάζονται μόνο στον μισό αριθμό μαθημάτων. Ο λόγος της ρύθμισης είναι για να μην γίνεται κατάχρηση του καθεστώτος μερικής απασχόλησης.
  • Διακοπή φοίτησης επιτρέπεται μόνο για μία διετία.
  • Η κατ’ εξαίρεσιν υπέρβαση του ανώτατου χρόνου φοίτησης επιτρέπεται, με βάση τον εσωτερικό κανονισμό κάθε ΑΕΙ, μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας. Ωστόσο, περιορίζεται ο κύκλος των ατόμων τα οποία θα αφορά ο σοβαρός λόγος υγείας – πλην του ίδιου του φοιτητή βεβαίως – στους συγγενείς πρώτου βαθμού, στον σύζυγο και στο πρόσωπο με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Πλέον, ο ανώτατος χρόνος σπουδών ορίζεται για όσους σπουδάζουν σε σχολές τετραετούς φοίτησης στα 6 χρόνια, για τις πενταετούς στα 8 χρόνια και στις εξαετούς στα 9 χρόνια. Χρόνο όσο και η ελάχιστη διάρκεια σπουδών της σχολής τους θα έχουν για να αποφοιτήσουν όσοι τώρα έχουν ξεπεράσει τον ανώτατο χρόνο σπουδών (δηλαδή θα πρέπει να πάρουν πτυχίο σε 4,5 ή 6 έτη αναλόγως).

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here