Νικολάου: Κρατούσε δυο μήνες στα συρτάρια αίτημα Κουφουντίνα για μεταγωγή-«Δεν συνεδριάζει ούτε σήμερα Επιτροπή Μεταγωγών-Θα προχωρήσουμε και σε υποχρεωτική σίτιση αν χρειαστεί»

Η γ.γ. Αντεγκληµατικής Πολιτικήκ. Σοφία Νικολάου, δήλωσε πως το αίτηµα για τη µεταγωγή του απεργού πείνας από τις φυλακές Δομοκού στοκ Κορυδαλλό κατ΄εφαρμογήν του πρόσφατου νόμου, το οποίο είχε υποβληθεί από τις 28/12/20, δηλαδή εδώ και 65 ημέρες, δεν έχει ακόμη εξεταστεί και θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) τις επόμενες ημέρες.

Μόλις χθες οι συνήγοροι του κρατούµενου ενημερώθηκαν ότι το αίτημα για τη µεταγωγή που υποβλήθηκε στις 28/12/20κατατέθηκε τελικά προς συζήτηση στις 28/2. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μόνο εάν η απάντηση της ΚΕΜ δοθεί άµεσα, θα μπορούσε να γίνει δεκτή η αίτηση που έχει κατατεθεί στο ∆ικαστικό Συµβούλιο Εκτέλεσης Ποινών, για την επαναμεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού με την αιτιολογία πως δεν είναι σύννομη η απόφαση για την κράτησή του στις φυλακές Δομοκού.

Παρότι η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι πλέον οριακή καθώς σύμφωνα με ενημέρωση των γιατρών του Νοσοκομείου Λαμίας από το πρωί της Παρασκευής διαπιστώθηκε ότι τα νεφρά του δεν λειτουργούν, η Σοφία Νικολάου δήλωσε σε εκπομπή του Ant1 πως το σχετικό αίτημα δεν θα κριθεί σήμερα από την Επιτροπή Μεταγωγών. «Όποτε συνεδριάσει η Επιτροπή Μεταγωγών, θα συνεδριάσει και για αυτό το ζήτημα», είπε. Στην επισήμανση των δημοσιογράφων πως η απόφαση της Επιτροπής επείγει λόγω της κατάστασης του Δημήτρη Κουφοντίνα, η Σοφία Νικολάου απάντησε πως «θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, αλλά πάντως όχι σήμερα».

Επιπλέον επέμεινε πως «δεν μπορεί κρατούμενος να επιλέγει τη φυλακή του», ενώ υποστήριξε πως «κανείς δεν θέλει νεκρό τον Κουφοντίνα, αλλά η ζωή του είναι στα χέρια του και ο μόνος δρόμος που έχει είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και όχι η απεργία πείνας».

Στον ισχυρισμό της πως οι φυλακές Κορυδαλλού είναι πλέον φυλακές μόνο υπόδικων, ο δημοσιογράφος υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλοι καταδικασμένοι για ανάλογα εγκλήματα στον Κορυδαλλό, με την γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής να απαντάει πως «έχουν μείνει ελάχιστοι και αυτοί θα φύγουν». Παράλληλα υποστήριξε πως η μεταγωγή δεν μπορεί να γίνει και για υγειονομικούς λόγους, συγκεκριμένα λόγω της πανδημίας covid. «Μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες θα φύγουν και οι υπόλοιποι», είπε.

Καταλήγοντας ανέφερε πως υπάρχει απόφαση της εισαγγελίας Λαμίας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σωθεί η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ερωτηθείσα αν αυτό σημαίνει και υποχρεωτική σίτιση, απάντησε: «Οτιδήποτε κριθεί αναγκαίο». Στην επισήμανση πως αυτό θεωρείται βασανισμός από το διεθνές δίκαιο, απάντησε πως «μπαίνουμε σε άλλα ζητήματα τα οποία έχουν λυθεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και το υπέρτατο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή και οι γιατροί οφείλουν να το διασφαλίσουν».

Η δήλωση του Θέμη Σοφού

Μετά την αρνητική πρόταση της εισαγγελέως αγόρευσε ο συνήγορος Θ. Σοφός: «Ο αιτιών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση. Ο ίδιος συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του».

Βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα ο κ. Σοφός δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει την απόφαση, επανέλαβε όλα όσα είπε ο γιατρός για τον κίνδυνο απώλειας της ζωής του απεργού πείνας και συμπλήρωσε: «Τώρα απομένει να εξεταστεί η προσφυγή κατά της σιωπηρής απόρριψης του αιτήματος επαναμεταγωγής του κρατουμένου στον τόπο της έκτισης που προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας. Θα πρέπει να σας πω, με όλο τον σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους, ότι εδώ εφαρμόζουμε Ποινική Δικονομία κι όχι τις εκάστοτε αντιλήψεις της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία εφαρμόζει κατά το δοκούν τις αντιλήψεις και τις απόψεις της στην εφαρμογή των αρχών και των κανόνων της σωφρονιστικής επιστήμης. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι αρχές της δημοκρατίας έχουν τον χαρακτήρα του εναγκαλισμού, της κατανόησης, της καταλλαγής και της κοινωνικής επανένταξης. Δεν έχουν τον χαρακτήρα των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που ακούμε και δυστυχώς υπομένουμε. Ο Κώδικας Δικονομίας ισχύει για όλους, ο Σωφρονιστικός Κώδικας ισχύει για όλους, ανεξαρτήτως της πράξης για την οποία καταδικάστηκαν. Η δημοκρατία δεν συγκρίνει το αξιακό της σύστημα με κανενός άλλου διότι τότε αυτοκαταργείται».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων εξήγησε ότι «το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας θα αποφασίσει κατά πόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προσφυγής που έχουμε ασκήσει και μιας και με ρωτάτε να σας πω ότι σε ερώτηση της Εισαγγελίας Λαμίας προς την ΚΕΜ -κι αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα- δόθηκε σήμερα η απάντηση ότι έχει εισαχθεί προς επανεξέταση το αίτημα του κρατουμένου. Τώρα οφείλει να εκδώσει απόφαση η ΚΕΜ, διότι συντρέχει λόγος άμεσης και κατεπείγουσας αντιμετώπισης εφόσον κινδυνεύει η ζωή του κρατουμένου».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here