Νικολάου: Καμία εξήγηση για τις απευθείας αναθέσεις-Βλέπει σκευωρία

Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, απαντάει στην μήνυση που υπέβαλλαν σήμερα οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το αδίκημα της απιστίας κατά́ συρροή́ και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό́ κακουργήματος.

Στην απάντησή της η Σοφία Νικολάου, η οποία είναι εμφανώς στριμωγμένη, επικαλείται την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας και ισχυρίζεται ότι ήθελε προστατέψει τους χιλιάδες κρατούμενους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Η ίδια αναφέρει ότι κινήθηκε ταχύτατα προκειμένου να διασφαλίσει το απαραίτητο υγειονομικό υλικό και σημειώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, πάντως αντί να αντικρούσει «τις βαλίτσες γεμάτες στοιχεία» που κατέθεσαν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Διοικητικής Διαφάνειας Παύλος Πολάκης προτίμησε να τους χαρακτηρίσει «συκοφάντες και σκευωρούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συμβάσεις της Σοφίας Νικολάου, η οποία όμως δεν είχε γίνει γνωστή ως τώρα. Τα στοιχεία που προσκόμισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αξιοποιηθούν στην υπάρχουσα έρευνα.

Αναλυτικά η απάντηση της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφίας Νικολάου τονίζονται τα εξής:

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, όλο το διάστημα της πανδημίας, κινήθηκε με γνώμονα την προστασία από τον κορωνοϊό των 17,5 χιλιάδων κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Κύριος στόχος μας ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση των Καταστημάτων Κράτησης και γι’ αυτό κινηθήκαμε ταχύτατα προκειμένου να διασφαλίσουμε το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

Οι εταιρείες που επελέγησαν έπρεπε να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να καταθέτουν την πλέον ανταγωνιστική τιμή της αγοράς.
  • Να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, όχι μόνο κατά της διάρκεια της ανάθεσης της προμήθειας αλλά και κατά το στάδιο της τιμολόγησης.
  • Οι εταιρείες αυτές δεν έπρεπε να είναι «φαντάσματα» ή σφραγίδες. Επιλέξαμε επιχειρήσεις που επιβάλλεται να δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο με συγκεκριμένους ΚΑΔ.
  • Απαράβατος κανόνας της Γενικής Γραμματείας, πέραν της χαμηλότερης τιμής, είναι να μπορούν οι εταιρείες να ικανοποιήσουν άμεσα τις προμήθειες υλικών. Οι χιλιάδες κρατούμενοι και εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να μένουν απροστάτευτοι εν μέσω πανδημίας.

Όλες οι διαδικασίες που έγιναν ήταν απόλυτα διαφανείς και όλες οι συμβάσεις, πριν υπογραφούν, πέρασαν από τον έλεγχο των νομικών και οικονομικών μας υπηρεσιών, σε όλα τα στάδια, από την αναδοχή μέχρι την ενταλματοποίηση. Ελεγχόταν η εταιρεία, η νόμιμη εκπροσώπησή της στο ΓΕΜΗ, η δυνατότητά της να έχει ΚΑΔ στο λιανικό εμπόριο ώστε να μπορεί να γίνει τιμολόγηση.

Κάθε προμηθεύτρια εταιρεία όφειλε να έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν την ασφάλεια του υγειονομικού υλικού που παραδίδεται.

Και τέλος, κάθε εταιρεία υποχρεωνόταν να δεσμευτεί για την παράδοση της προμήθειας στην ημερομηνία που έθετε η Γενική Γραμματεία.

Πρόκειται για κανόνα που ετίθετο κατά την έναρξη της διαδικασίας και που κανείς δεν μπορούσε να παραβεί, αλλιώς αποκλειόταν ακόμη κι αν προσέφερε χαμηλότερη τιμή.

Ως εκ τούτων, καλωσορίζουμε την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ο λόγος ανήκει στους δικαστές. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, απέναντι σε συκοφάντες και σκευωρούς».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here