Νίκο Κούε, υποψήφιος Αριστεράς στις ευρωεκλογές: Στόχος η ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στη λιτότητα και την Ακροδεξιά

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΜΙΧ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο υποψήφιος της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL για την προεδρία της Κομισιόν Νίκο Κούε μπορεί να θεωρηθεί ότι ενσαρκώνει εύγλωττα το προφίλ του ευρωπαίου πολίτη που διαμορφώθηκε από τις συνθήκες που κυριάρχησαν μεταπολεμικά στην ήπειρο. Γεννημένος στην Ισπανία, μεγάλωσε στο Βέλγιο -όπου μετανάστευσαν οι γονείς του- και ανδρώθηκε συνδικαλιστικά στους χώρους της δουλειάς και πολιτικά στο πεδίο της βιοπάλης. Βαθύς γνώστης της κοινωνικής και εργασιακής πραγματικότητας της ΕΕ διεκδικεί την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της ΕΕ μαζί με τη Σλοβένα Βιολέτα Τόμιτς στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο Νίκο Κούε βρέθηκε στην Αθήνα ως ομιλητής στο ευρωπαϊκό συνέδριο που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL για το μέλλον της ΕΕ και μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το πρόγραμμα του GUE/NGL και τις προοπτικές του στην αναμέτρηση των Ευρωεκλογών, που αναδεικνύονται ως μία κρίσιμη μάχη για το μέλλον της Ένωσης.

Ο Νίκο Κούε αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους κινδύνους που εγκυμονεί η άνοδος της Ακροδεξιάς, η ανάπτυξη μίας επιθετικής πολιτικής στη Μεσόγειο, η επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού ως μοντέλο παραγωγής κι ανάπτυξης στην ΕΕ. Ανέλυσε τις ανισότητες που δημιουργούνται από τις οικονομικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας συντεταγμένος αγώνας των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών κινημάτων εντός τις ΕΕ απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, αλλά και στην άνοδο των ακροδεξιών τάσεων και του λαϊκισμού.

Ωστόσο, πραγματιστής κι ευθύς ως άνθρωπος και συνδικαλιστής, ο Νίκο Κούε δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του και κατά των αστοχιών του αριστερού κινήματος στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, κυρίως όσον αφορά την έλλειψη ενός συγκροτημένου, πλήρους και πειστικού προγράμματος, που θα εμπνεύσει και συνεγείρει τους πολίτες της ΕΕ, όπως και στηλίτευσε την απουσία συντονισμένης δράσης μεταξύ των προοδευτικών κινημάτων στην Ευρώπη, που όπως στην περίπτωση της κρίσης στην Ελλάδα απέτυχαν να ορθώσουν ένα ενιαίο μέτωπο για την πάλη και την αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της ΕΕ, που στις μέρες μας αποτυγχάνει να πείσει τους πολίτες της.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here