Νικητής ο Κοέλιο, αβέβαιος ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Πορτογαλία

Νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία αναδείχθηκε ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος όμως δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιο (PSD) και του Πάολο Πόρτας (CDS) βγήκε πρώτος μεν με σχεδόν 36,8%, αλλά με συνολικά 104 έδρες σε σύνολο 230 εδρών -δηλαδή μακριά από την αυτοδυναμία, και με τα ποσοστά του αρκετά αποδυναμωμένα από το 2011 (μαζί, τα δύο κόμματα είχαν φτάσει τότε στο 50,4%).

Tο σοσιαλιστικό, κεντροαριστερό PS υπό τον Αντόνιο Κόστα πήρε 32,4% και μόνο 85 έδρες. Οι υπόλοιπες έδρες μοιράστηκαν αποκλειστικά σε κόμματα του αριστερού τόξου, πλην ενός νέου κόμματος που εξέλεξε έναν βουλευτή.

Μόνο σημαντικά ενισχυμένο στις εκλογές ήταν το Μπλοκ της Αριστεράς, το «αδελφό κόμμα» των Podemos και ΣΥΡΙΖΑ (όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν εφημερίδες όπως η Pais ή η ιταλική Corriere). Με 10,2%, ξεπέρασε το CDU, τη σύμπραξη κομμουνιστών και οικολόγων.

Ο Κοέλιο κατάφερε να αντιστρέψει τις δημοσκοπήσεις που προ αρκετών μηνών τον ήθελαν να χάνει και είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός χώρας της Ευρωζώνης σε πρόγραμμα διάσωσης που εφάρμοσε μνημόνιο και δεν έχασε τις εκλογές.

Το PS έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται ούτε να συνεργαστεί με τον Κοέλιο ούτε και να επιδιώξει σχηματισμό συγκυβέρνησης με τα υπόλοιπα κόμματα του αριστερού τόξου -και αν κοιτάξει κανείς στενότερα, αυτό δεν προκαλεί απορία: Το PS είχε επίσης δεσμευτεί προεκλογικά, όπως και η απερχόμενη κυβέρνηση, στην γραμμή «λιτότητας α λα Βρυξέλλες» με όσο το δυνατόν ηπιότερη εφαρμογή και στόχο την μείωση του δημόσιου χρέους και παραμονή στην Ευρωζώνη.

.Μετά τη νίκη της συμμαχίας του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, δήλωσε έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. «Θα πούμε στον πρόεδρο ότι η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση» είπε ο Πάσος Κοέλιο σε τηλεοπτικό του μήνυμα, προσθέτοντας ότι «δεν επιτύχαμε πλειοψηφία στη βουλή».

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του.«Θέλω να συγχαρώ τον Πάσος Κοέλιο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν πέτυχε τους στόχους του», δήλωσε.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here