Νίκη Τραμπ έναντι Σόιμπλε για προστατευτισμό, κλιματική αλλαγή στους G-20

 

Ο προστατευτισμός στο παγκόσμιο εμπόριο και ο αναθεωρητισμός σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επανέρχονται και μάλιστα στην πιο επίσημη και πιο υψηλή εκδοχή του. Η κυβέρνηση Τραμπ, κάνοντας πράξη τις υποσχέσεις της για επιβολή δασμών με σκοπό την προστασία των αμερικανών προιόντων από τον ανταγωνισμό χωρών με χαμηλούς μισθούς, έθεσε βέτο και κατάφερε να απαλειφθούν από το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G-20, αναφορές στην καταδίκη του προστατευτισμού και στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

 

Υπήρξε διαφωνία μεταξύ μιας χώρας και όλων των άλλων, συνόψισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου «εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τη συμβολή του εμπορίου στις οικονομίες μας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Η παραδοσιακή καταδίκη του προστατευτισμού, την οποία η G20 επαναλάμβανε διαρκώς, δεν υπάρχει πλέον στο πεντασέλιδο κείμενο!

Σύμφωνα με πολλές πηγές, οι ΗΠΑ διαφώνησαν, δεδομένης και της στάσης που τηρεί στο θέμα των ελεύθερων συναλλαγών ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λίγες μόλις ημέρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου του προϋπολογισμού της αμερικανικής κυβέρνησης που προβλέπει περικοπές στις δαπάνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η Γερμανία, που προεδρεύει φέτος στην G20 και είχε προσπαθήσει να αποφευχθεί μια ανοιχτή ρήξη, προσπάθησε, επίσης, να υποβαθμίσει το θέμα.

«Οι Αμερικανοί δεν απομονώθηκαν. Ο ρόλος του προέδρου (της G20) είναι να ενώνει, όχι να απομονώνει», σχολίασε ο Σόιμπλε, που ηττήθηκε καθώς δεν πέρασε η άποψή του.

Αλλωστε μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο Τρμαπ παρουσία της Μέρκελ στον Λευκό Οίκο μιλούσε για δίκαιο εμπόριο, αντιπαραβάλλοντας το στην ασυδοσία του ελεύθερου εμπορίου που πρεσβεύει η γερμανίδα καγκελάριος.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here