Ανεμος αλλαγής και στην Ισπανία: Νίκη Podemos σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τεράστιας πολιτικής σημασίας νίκη στις περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας, φαίνεται να κερδίζουν οι Podemos, οι οποίοι σύμφωνα με τα  μέχρι τώρα αποτελέσματα κερδίζουν(με συμμαχίες με άλλα σχήματα) και τη πρωτεύουσα Μαδρίτη και την Βαρκελώνη!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα είναι η πρώτη φορά μετά το 1991  που το Λαικό Κόμμα(ΡΡ) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, χάνει την πλειοψηφία στη πρωτεύουσα καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 21 έδρες ενώ το Ahora Madrid,  που υποστηρίχθηκε από το Podemos, πήρε 20.έδρες και μπορεί να έρθει σε σχηματίσει συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό κόμμα που ήρθε τρίτο.

Στη Βαρκελώνη η ακτιβίστρια κατά των εξώσεων Ada Colau κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο δήμο της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Ισπανίας. Αφησε πισω της τα κόμματα Convergencia i Unio (CiU) και Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξάρτησίας, γεγονός που ερμηνεύεται ως πλήγμα για το καταλανικό κίνημα υπέρ της αυτονομίας.

«Θέλω είμαι δήμαρχος στην υπηρεσία του λαού και για αυτό δεν υπάρξουν ποτέ ξανά, πολίτες πρώτης και δελυτερης κατηγορίας σ΄αυτή τη πόλη, είπε στην Ισπανική εφημερίδα El Pais.

To Λαικό Κόμμα αν και ήρθε πρώτο σε ψήφους, υπέστη πολύ μεγάλη μείωση των ποσοστών του κατά 10 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμεες εκλογές του 2011, σημειώνοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα εδώ και 20 χρόνια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, το PP σε εθνικό επίπεδο συγκεντρώνει το 26,5% των ψήφων ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές έρχονται δεύτεροι με μικρή διαφορά, συγκεντρώνοντας το 25,5% των ψήφων.

Τα κόμματα  Podemos (Μπορούμε) και Ciudadanos (Πολίτες, η δεξιά εκδοχή των Podemos) σημείωσαν σημαντική άνοδο, ανατρέποντας  ουσιαστικά το παραδοσιακό δικομματικό σύστημα που επικρατούσε στην Ισπανία, μεταξύ Λαικού Κόμματος και Σοσιαλιστών, από το 1975 που έπεσε η δικτατορία του Φράνκο.

Στα χέρια της αριστερής συμμαχίας υπό τους Podemos, περνά σύμφωνα με τα exit polls και η Βαρκελώνη.

Η εξέλιξη αυτή, με την προυπόθεση ότι θα επαληθευθεί από τα πραγματικά αποτελέσματα, αποτελεί μια μεγάλη πολιτική ανατροπή στην Ισπανία και βάζει τα θεμέλια για μια νέα δυναμική συμμαχιών του Νότου, εντός της ΕΕ σε μια προοδευτική κατεύθυνση, με ορόσημο τις εθνικές εκλογές στην Ισπανία, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here