Νιγηρία: Παιδάκια νεκρά από κατάρρευση σχολείου

Είχε κριθεί κατεδαφιστέο το 2017

Πάνω από δεκαπέντε παιδιά σκοτώθηκαν από την κατάρρευση ενός κτιρίου που στέγαζε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο στα ερείπια του οποίου παγιδεύτηκαν δεκάδες άνθρωποι, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Υγείας της Πολιτείας Λάγκος στη Νιγηρία, Τζίντε Ίντρις.

 

Το κτίριο είχε κριθεί κατεδαφιστέο προ διετίας, όπως και δεκάδες άλλα κτίρια στο κέντρο του Λάγκος, όμως οι ιδιοκτήτες αρνούνταν να τα κατεδαφίσουν.

Εκτός από τα 20 θύματα, υπάρχουν και 45 τραυματίες, κάποιων απο τους οποίους η κατάσταση της υγείας είναι κρισιμη. Δεν γνωρίζουμε πόσοι τραυματίες είναι παιδιά, δάσκαλοι ή έχουν άλλες ιδιότητες, μια που κάποιοι χώροι ενοικιάζονταν σε οικογένειες και στο ισόγειο ενοικιάζονταν ως καταστήματα.

Το παλιό κτίριο που στέγαζε ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό σχολείο καθώς και διαμερίσματα και καταστήματα, κατέρρευσε ξαφνικά το πρωί της Τετάρτης στο Λάγος Άιλαντ, μια πυκνοκατοικημένη συνοικία της οικονομικής πρωτεύουσας της Νιγηρίας.

Ο κυβερνήτης του Λάγκος δήλωσε πως το σχολείο ήταν «παράνομο» και οι ιδιοκτήτες είχαν αρνηθεί να υπακούσουν στην εντολή να το κατεδαφίσουν.

Ένας από τους μεγαλύτερους εργολάβους στο Λάγκος, ο Αλάνι Φασίου Αμουσά, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι τα περισσότερα κτίρια στην πρωτεύουσα -ειδικά στο κέντρο- ανεγέρθηκαν πριν απο πολλές δεκαετίες με υλικά κακής ποιότητας χωρίς την επίβλεψη διπλωματούχων μηχανικών κτιρίων.

Οι αρχές του Λάγος έστειλαν σήμερα συνεργεία κατεδάφισης που έπιασαν αμέσως δουλειά, προκειμένου να αποτραπεί νέα τραγωδία, αν και δεν ήταν η πρώτη -οι καταρρεύσεις κτηρίων δυστυχώς δεν είναι τόσο σπάνια φαινόμενο Όμως η κυβέρνηση ευαισθητοποιήθηκε τώρα επειδή επρόκειτο για σχολείο

Κάτοικοι των κτιρίων που κατεδαφίστηκαν σήμερα όμως αντέδρασαν, λέγοντας ότι τώρα μένουν άστεγοι, καθώς δεν τους προειδοποίησαν ώστε να αναζητήσουν στέγη -οι δε περισσότεροι δύσκολα θα βρουν φθηνή στέγη στην πόλη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here