Next Step Quintet: «Διεθνής διάκριση σε διαγωνισμό Jazz»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Οι Next Step Quintet κυκλοφόρησαν το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο το όνομα τους τον Απρίλιο του 2013 από την Puzzlemusik.  Ο μέσος όρος ηλικίας τους τότε ήταν τα 25 χρόνια.  Μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε έδωσαν  πάρα πολλές συναυλίες , απέκτησαν φανατικό κοινό που τους ακολουθεί, κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους σε συνεργασία με τον Νεοϋορκέζο σαξοφωνίστα Tivon Pennicott ενώ μόλις πρόσφατα διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό  “ Made In New York Jazz Competition”.

Την Κυριακή 20 Μαρτίου εμφανίζονται στο Κελάρι του Athenaeum στο Θησείο παρουσιάζοντας το παράλληλο projects τους με jazz διασκευές σε κομμάτια των Radiohead, ενώ την Τετάρτη 6 Απριλίου στο ΙΛΙΟΝ plus της Πατησίων θα παρουσιάσουν κομμάτια από τα δύο ως τώρα άλμπουμ τους.

-“ Made In New York Jazz Competition” τι συνέβη σε αυτόν τον διαγωνισμό;

Το “ Made In New York Jazz Competition” είναι ένας online διεθνής μουσικός διαγωνισμός όπου μικρά και μεγάλα σχήματα,συνθέτες,ενορχηστρωτές και σολίστες παραθέτουν τη δουλειά τους με τη μορφή ενός οπτικοακουστικού αποσπάσματος,και το κοινό σε συνδυασμό με την κριτική επιτροπή -η οποία αποτελείται απο σπουδαίους μουσικούς της jazz–  αποφασίζουν τον τελικό νικητή. Εμείς αναδειχθήκαμε νικητές στην κατηγορία small group αλλά δεν καταφέραμε να είμαστε οι τελικοί νικητες στο σύνολο των διαγωνιζομένων. Ως νικητές της κατηγορίας μας ωστόσο, μας κάλεσαν να συμμετάσχουμε στο gala-συναυλία, που θα λάβει χώρα στην Νέα Υόρκη στις 21 Μαίου,και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με αυτήν την εξέλιξη.

-Αισθάνεστε περιορισμένοι στην Ελλάδα; Μέσα στο πλαίσιο της ελληνικής jazz σκηνής;

Δεν θα λέγαμε οτι αισθανόμαστε περιορισμένοι λόγω της ποιότητας της σκηνής. Υπάρχουν μουσικοί και σχήματα στη χώρα μας που η ποιότητά τους είναι αδιαμφισβήτητη και στέκεται σε διεθνές επίπεδο. Παρ’ολα αυτά, δεν υφίσταται τόσο περιορισμός, όσο περιορισμένο ενδιαφέρον για αυτό το μουσικό είδος στη χώρα μας, γεγονός που μας δυσκολεύει σε κάποιο βαθμό. Η αλήθεια είναι όμως οτι υπάρχει ενα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω απ’τη jazz τελευταία και αυτό μας γεμίζει ελπίδα.

-Συνεργαστήκατε με τον Tivon Pennicott. Θα επαναλαμβάνατε κάτι αντίστοιχο σε επόμενη δουλειά σας;

Φυσικά! Η συνεργασία μας με τον Tivon ήταν εξαιρετικά καρποφόρα και μας δίδαξε πάρα πολλά. Είναι ένας εξαιρετικός μουσικός, με τεράστια καριέρα μπροστά του, αλλά και μια ήδη πετυχημένη πορεία στην ιδιαίτερα απαιτητική σκηνή της Νέας Υόρκης.  Γενικότερα, θέλουμε να μοιραζόμαστε το όραμά μας για τη μουσική και να το διευρύνουμε οσο το δυνατόν περισσότερο. Οι συνεργασίες με τόσο ικανούς και εμπνευσμένους καλλιτέχνες είναι σίγουρα ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση

-Όλα τα μέλη των Next Step Quintet είστε δραστήριοι μουσικοί που εμπλέκεστε και σε άλλα  σχήματα. Ποια είναι αυτά;

Κατ’αρχας τα μόνιμα και ιδρυτικά μέλη των Next Step είναι τα  εξής : Θοδωρής Κότσυφας-κιθάρα, Γιάννης Παπαδόπουλος- πιάνο, Ντίνος Μάνος – Κοντραμπάσο και Βασίλης Ποδαράς- τύμπανα.  

Τα σχήματα στα οποία συμμετέχουμε είναι πολλά για να τα απαριθμήσουμε όλα, αλλα ενδεικτικά θα αναφέρουμε το τρίο του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη (Alex Drakos Trio), το κουαρτέτο του Μιχάλη Καταχανά, το γκρούπ Qualia της Τέρης Βακιρτζόγλου στα όποια συνυπάρχουμε πολλοί από εμάς μαζί. Εκτός αυτών συνεργαζόμαστε και στα προσωπικά μας project, δηλαδή στο τρίο του Γιάννη Παπαδόπουλου και στο προσωπικό γκρούπ του Θοδωρή Κότσυφα. Φυσικά ο καθένας μας ξεχωριστά συμμετέχει σε πολλά άλλα σχήματα που είναι αδύνατον να τα παραθέσουμε όλα.

-Αυτή η έντονη μουσική δραστηριότητα εκτός πλαισίου Next Step είναι επιλογή ή ανάγκη; Ήταν στόχος σας από όταν ξεκινήσατε ως συγκρότημα ή προέκυψε στην πορεία;

Είναι σίγουρα επιλογή το να εμπλεκόμαστε σε όσα πιο πολλά μουσικά περιβάλλοντα μπορούμε, ο κάθε μουσικός το θέλει αυτό για να μην οριοθετεί την δημιουργικότητά του.Επίσης, είναι και τιμή για εμάς το να μας επιλέγει ένας καλλιτέχνης για να μοιραστεί μαζί μας το όραμά του.   Όταν ξεκινήσαμε το γρουπ το 2011 ωστόσο,το κάναμε σαν το κοινό project όλων μας, όχι σαν την προσωπική δουλειά κάποιου απο εμάς.  Η αφοσίωσή μας σε αυτό είναι σίγουρα μεγαλύτερη απο οποιοδήποτε άλλο σχήμα καθώς είναι για όλους μας η κύρια μορφή έκφρασής μας.

-Ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον και ποια τα όνειρα σας για το απώτερο μέλλον;

Τα άμεσα σχέδιά μας είναι να παίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη μουσική μας ζωντανά, που είναι και η πεμπτουσία της τέχνης μας. Στη συνέχεια θα μπούμε πάλι στο στούντιο να γράψουμε το τρίτο μας άλμπουμ, το οποίο θα είναι η δική μας ματιά στην μουσική ενός πολύ αγαπημένου μας συγκροτήματος, των Radiohead. Στις 20 Μαρτίου στο Κελάρι του Athenaeum στο Θησείο θα παρουσιάσουμε αυτό το project. Στις 6 Απριλίου όμως στο ΙΛΙΟΝ plus θα παίξουμε κομμάτια από τα δύο άλμπουμ μας.  

Όσον αφορά τα όνειρα μας, φροντίζουμε να μην απέχουν πολύ απο τα σχέδια μας, οπότε μάλλον όλοι μας ευχόμαστε να συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να παίζουμε τη μουσική μας, όσο περισσότερο και όσο καλύτερα μπορούμε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here