Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Ζαν Καστέξ

Λίγες ώρες έπειτα από την παραίτηση του Γάλλου πρωθυπουργού Έντουαρντ Φίλιπ έγινε γνωστό το όνομα του εκλεκτού του Εμανουέλ Μακρόν που θα τον αντικαταστήσει. Καθήκοντα πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος για το συντονισμό εξόδου της χώρας από την καραντίνα, Ζαν Καστέξ.

Ο 55χρονος Καστέξ έχει υπηρετήσει το δημόσιο τομέα και έχει συνεργαστεί με πολλές κυβερνήσεις. Διετέλεσε δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) και εμπνευστής του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 στην Γαλλία.

Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών. Προέρχεται από την γαλλική δεξιά και θεωρείται πολιτικός χαμηλού προφίλ.

Ο δρόμος για τον ανασχηματισμό που άνοιξε η παραίτηση Φιλίπ αναμένεται να φέρει πολλά μέλη της κυβέρνησης εκτός υπουργικών θώκων.

Τις αλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο είχε προαναγγείλει ο Γάλλος πρόεδρος λέγοντας πως αναζητά ένα «νέο δρόμο» για την ανοικοδόμηση της χώρας τα δύο εναπομείναντα χρόνια της θητείας του.

Ο ανασχηματισμός έρχεται λίγες μέρες μετά το θρίαμβο του οικολογικού κινήματος στις δημοτικές εκλογές και την εκλογική κατάρρευση της «Δημοκρατίας Εμπρός» του προέδρου Μακρόν.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι μόνοι τους ή σε συνεργασία με κόμματα της Αριστεράς κέρδισαν πολλούς μεγάλους δήμους, όπως η Λιόν, το Μπορντό ή το Στρασβούργο, και αναδεικνύονται στους αδιαμφισβήτητους νικητές της εκλογικής αναμέτρησης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here