Νέος πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους ο Ν. Βούτσης- Aιχμές εκατέρωθεν στη παράδοση-παραλαβή

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ( Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Με 181 θετικές ψήφους, 113 λευκά ψηφοδέλτια και 3 άκυρα, o Νίκος Βούτσης εξελέγη Πρόεδρος της νέας Βουλής. Αμέσως μετά ο κ. Βούτσης ανέγνωσε τις προγραμματικές του δηλώσεις και παρέλαβε από την κ. Κωνσταντοπούλου το γραφείο του. Κατά την παράδοση η απερχόμενη πρόεδρος επέμεινε στις αιχμές  κατά της κυβέρνησης. Παρέδωσε στον κ. Βούτση τα πορίσματα των επιτροπών για τις γερμανικές αποζημιώσεις και για την αλήθεια δημοσίου χρέους, τονίζοντας ότι «είναι τιμή της που δεν παρέδωσε τα κλειδιά και την σφραγίδα της Βουλής στους δανειστές και πως όλους θα μας κρίνει η ιστορία».

Ο κ. Βούτσης απάντησε ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση για θέματα στα οποία έχει αποφασίσει ο ελληνικός λαός για όλους, πρόσωπα και κόμματα και πρόσθεσε ότι όλους μας κρίνει διαρκώς ο λαός και φυσικά η ιστορία. Διευκρίνισε πάντως ότι η Βουλή θα αποφασίσει για τη συνέχιση του έργου των επιτροπών αλλά και τη πιθανή δημιουργία νέων.

Οι αιχμές Βούτση κατά Ζωής

Νωρίτερα ο κ. Βούτσης είχε αφήσει κι αυτός αιχμές για πολλές πράξεις και πρωτοβουλίες της κ. Κωνσταντοπούλου ως προέδρου της Βουλής. Τόνισε ότι η εφαρμογή του κανονισμού θα γίνει χωρίς τις τυπολατρείες του παρελθόντος, επεσήμανε ότι η Βουλή δεν μπορεί να υποκαθιστά μιντιακές λειτουργίες, δομές αλληλεγγύης και κινηματικές πρωτοβουλίες ενώ στηλίτευσε ως ανιστόρητη και επικίνδυνη την σύγκριση της εποχής μας με τη χούντα, με αφορμή τις αιτιάσεις για πλημμελή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, λόγω των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Τι είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σας παραδίδω έχοντας υπηρετήσει το καθήκον μου έως τη τελευταία ημέρα. Εχοντας τη τιμή να προσπαθησω ή να έχω υλοποιήσει όσα ειπα. Ξεχωριστή τιμή, η ολοκλήρσω θητείας, στη προεδρία μιας Βουλής που θεωρήθηκε εμπόδια στη υλοποίηση των μνημονών. Τιμή ότι δεν παρέδωσα τα κλειδιά και την σφραγίδα της Βουλής στους δανειστές, Σας παραδίδω ταυτόχρονα το έργο επιτροπών που πρέπει να ολοκληρωθούν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Σας δινω  για να μην παπαέσουν, την έκθεση του ΓΛΚ για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σας δίνω επισης τις δύο εκθέσεις της επιτροπής αλήθειας δημοσίου χρέους.

Αφησα και την έκθεση της εξεταστικής επιτροπής για την Siemens και για τη λίστα Λαγκάρντ. Προσδοκώ και αναμένω αυτες οι πολύτιμες εργασίες να ολοκληρωθούν. Θα ειμαι αρωγός σας σε αυτή την προσπάθεια. Δεν θα είμαι αρωγός σε διαδικασίες προώθησης μνημονίων και κατάλυσης της δημοκρατικής λειτουργίας.

Καλή θητεία. Ολους θα μας κρίνει η ιστορία.

Η απάντηση Βούτση

Ο κ. Βούτσης αφού ευχαρίστησε την κ. Κωνσταντοπούλου, είπε: «Περιέγραψα τις διαδικασίες για την αναβάθμιση της Βουλης. Προσπάθειες κανατε κι εσείς.  Ο ελληνικό λαός κλήθηκε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα και την τελευταία με επιχειρήματα, να πάρει θέση. Η νέα Βουλή, θα αποφασίσει για τη συνέχιση ή για τη νέα ανάθεση σε νέες επιτροπές κρίσιμων θεμάτων, ιδιαιτερα για το θέμα των επανορθώσεων ώστε να ενταθεί το έργο, αλλά και η Βουλή θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλα τα τεκμήρια για το καλό της χώρας.

Δεν θα ήθελα επ’ ευκαιρία της θεσμικής συνάντησης μας να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση, διότι ακούσθηκαν το προηγούμενο διάστημα πολλά. Τα έχει αποτιμήσει ο λαός, δεν παίζουν πλέον ρόλο, όλα κρίνονται από το λαό και ύστερα από την ιστορία.

Οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου προέδρου

Αμέσως μετά την εκλογή του ο κ. Βούτσης ανέγνωσε τις προγραμματικές του δηλώσεις στις οποίες τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να συνδεθεί η Βουλή με την κοινωνία και τα προβλήματα της, να συμβάλει στην ταχύτερη έξοδο της χώρας από τον φαύλο μνημονιακό κύκλο και να υπηρετήσει την μάχη κατά της διαπλοκής και των συμφερόντων που πλήττουν την δημοκρατική λειτουργία.

Σημείωσε ακόμη πως θα εξορθολογικοποιηθούν οι κανονισμοί λειτουργίας, θα δοθεί προτεραιότητα στην χωρις καθυστερήσεις διεκπεραίωση δικογραφιών και υποθέσων που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος και στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα της και θα εφαρμοσθεί ο Κανονισμός χωρίς τυπολατρείες, φράσεις που θεωρούνται ότι αποτελούν έμμεσες αιχμές κατά της προηγούμενης προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Συμπλήρωσε επίσης ότι πρέπει «να δώσει η Βουλή στη κυβέρνηση προβληματισμούς και συμπεράσματα χρήσιμα, για το χρέος . Τάχθηκε υπέρ της πιστής εφαρμογής του κανονισμού της  Βουλής χωρίς τυπολατρείες. και ζήτησε να ενισχυθεί η αδιαμεσολάβητη διασύνδεση του Κοινοβουλίου με τη κοινωνία.  Ετσι, ώστε στη 4ετή θητεία και πιο έγκαιρα, να έχει κλείσει ο πολυετής κύκλος μνημοναικών πολιτικών που οδήγησαν σε ανεργια και βάθεμα των ανισοτήτων».

Ζήτησε ακόμη να αποκλεισθούν οι σκοτεινές διαδρομές της διαπλοκής, της διαφθοράς και της υπόγειας νομοθέτησης που υπηρετούν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα καθως και να εξετάζονται υποθέσεις διαφθοράς και λιστών, όπω η Λαγκάρντ στις εξεταστικές επιτροπές που υπάρχουν ή που θα αποφασισει εκ νεου ή για πρώτη φορά η παρούσα Βουλή. «Η ελληνικη δικαιοσυνη και η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχουν εδώ το πρώτο λόγο», τόνισε.

Μίλησε επίσης για ευρείες συναινέσεις στην ανάδειξη ηγεσιών στις ανεξάρτητες αρχές, για αυστηρή τήρηση πόθεν έσχες και για ταχεία διεκπεραίωση δικογραφιών. «Κυρίως να δεσμευθούμε στις υποθέσεις που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος και πολιτικά πρόσωπα να μην μένουμε στην επιφάνεια, αλλά να υπάρχουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα», τόνισε. «Οχι σε σκιές και υπόνοιες για συνδιαλλαγή και να αποκλείονται εταιρείες που εμπλέκονται με σκάνδαλα< πρόσθεσε.

«Βασική προυπόθεση διαφάνειας και ανοικτής Βουλής, είναι να αντιστοιχηθεί με τη κοινωνία. Να εντείνει τις διαβουλεύσεις με οργανώσεις και άλλες κοινωνικότητες.  Να προσχωρήσει στην οργάνωση συγκροτημένων συζητήσεων με διεθνή διάσταση. Δεν μας αξίζει ένας ιδιότυπος επαρχιωτισμός.», σημείωσε.

Για το κανάλι της Βουλής, δεσμεύθηκε ότι  πέραν της αναμετάδοσης συνεδριάσεων, θα αναβαθμιστεί η λειτουργία του. Δεν είμαστε καναλάρχες, ούτε ΜΚΟ, Ινστιτούτα η δομές κοινωνικής δικτύωσης. Είμαστε η Βουλή των Ελλήνων», τόνισε.

Για τα οικονομικά-εργασιακά-φορολόγηση βουλευτών

Αναφερόμενος στα οικονομικά, είπε ότι «υπάρχει μεγάλο περιθώριο μέσα από αναδιάρθρωση να εξοικονομήσουμε πόρους. Να αρθούν οι ιδιαίτερες σχέσεις μέσω των επι μέρους κανονισμών στη λειτουργία της Βουλής»

Εξήγγειλε την λειτουργία ειδικής υπηρεσίας ΚΕΠ της Βουλής και αναδιάρθρωση οργανογραμμάτων με ισότιμους όρους εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στη Βουλή. Λέμε όχι στην εργασιακή ανασφάλεια, αλλά η πραγματική αξιολόγηση, και η ισονομία θα αποτελούν κίνητρο δουλειάς< πρόσθεσε.

«Για τα οικονομικά, στο τρέχοντα προυπολογισμό, θα συζητήσουμε μέτρα όπως εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος με όλους τους συμπολίτες μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής

O νέος πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας τριών παιδιών.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).

Ο Νίκος Βούτσης εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Υπήρξε γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012 – Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.

Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.

 

 

Ακολουθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής.

Οι αντιπρόεδροι

Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς θα προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ). Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων, η οποία και πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι: Τάσος Κουράκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος. Η κατάταξη στη σειρά των αντιπροέδρων θα είναι επιλογή του κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ακόμα πέντε υποψηφιότητες για τις θέσεις των αντιπροέδρων: Χαρά Καφαντάρη, Εύη Καρακώστα, Νίκος Συρμαλένιος, Δημήτρης Γάκης, Μουσταφά Μουσταφά.

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ). Θα προταθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Χρυσή Αυγή). Στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και αυτή τη φορά.

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Θα προταθεί ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ). Το κόμμα θα προτείνει και πάλι τον Γιώργο Λαμπρούλη.

Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής.

Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής, προκειμένου να εκλεγούν ο γραμματέας της ΚΟ και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here