Νεοδεξιά ατζέντα και ευθείες βολές Σαμαρά κατά Μητσοτάκη και κυβερνητικής πολιτικής για Μακεδονικό, Μεταναστευτικό, Ελληνοτουρκικά-Σε τροχιά ρήξης με ΝΔ

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI/Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ

Την σκληρή ατζέντα της νέας, ακραίας δεξιάς, όπως έχει διαμορφωθεί σε πολλές ευρωπαικές χώρες(βλ. Ουγγαρία του Ομπαν, θέσεις Σαλβίνι), ανεπτυξε στο 130 συνέδριο της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός,ασκώντας σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνηση σε μεταναστευτικό, μακεδονικό, ελληνοτουρκικά, αλλά και για την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ και προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς μια τροχιά ρήξης του με το κόμμα. 

Οπως είπε χαρακτηριστικά, τις απόψεις του δεν τις διαπραγματεύεται ούτε για αξιώματα εντός ή εκτός χώρας, εννοώντας την θέση Επιτρόπου που χάθηκε και κυρίως την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις έλεγαν για προαναγγελία ρήξης που σχετίζεται με την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λάβρος ήταν και για το Μακεδονικό όπου διαφώνησε ανοικτά με την πολιτική της κυβέρνησης: “Δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως «επιζήμια» και «απαράδεκτη», είπε ο κ. Σαμαράς για την Συμφωνία των Πρεσπών και σε πλήρη διάσταση με την γραμμή του Μαξίμου πρόσθεσε “Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι κάνουμε από δω και στο εξής… Να πω πριν απ’ όλα κάτι προσωπικό: Όταν δίνεις μια μάχη, δεν έχει σημασία αν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί. Σημασία έχει αν εσύ συνεχίζεις να νοιάζεσαι για μια μάχη που – το ξέρεις – έχει τη μεγάλη αξία της… Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη…”.

Κάθετα αντίθετος ήταν και με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι επί της δικής του κυβέρνησης το θέμα είχε αντιμετωπιστεί με την πολιτική της αποτροπής και τα κλειστά κέντρα και άλλη λύση δεν υπάρχει. “Σε ένα μόνο κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια. Πρόκειται για το λαθρομεταναστευτικό”, είπε απερίφραστα και αφού μίλησε για λαθροεισβολή πρόσθεσε: “…Τότε, φυλάγαμε τα σύνορα. Και όσοι πέρναγαν από δω – ή όσοι βρίσκονταν ήδη εδώ και παρανομούσαν – πήγαιναν κατευθείαν στην Αμυγδαλέζα και σε ένα-δύο ακόμα κλειστά κέντρα… Κι από εκεί, μετά από σύντομο χρόνο, έφευγαν οικειοθελώς για τις πατρίδες τους. Απευθείας – όχι μέσω Τουρκίας!…Κλειστά κέντρα χρειαζόμαστε, λοιπόν, διαχωρισμό των παρανόμων κι όσων παρανομούν από τα γυναικόπαιδα…Αυτή η πολιτική εφαρμόστηκε, αυτή η πολιτική απέδωσε. Αυτή η πολιτική μπορεί να αποδώσει ξανά. Και άλλη δεν υπάρχει…”.

Για τα ελληνοτουρκικά επίσης εμμέσως πλην σαφώς άσκησε κριτική στην πολιτική Μητσοτάκη. Αφού αναφέρθηκε στην κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας πρόσθεσε: “χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία…Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί… Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν!”. Και για να μην μείνει αμφιβολία κατέληξε: “Θέλουν την Ελλάδα, να γίνει ο εύκολος σάκος του μπόξ για κάθε απαίτηση, κάθε γείτονα! Μήπως αυτή η Σχολή σκέψης υπονοεί τη Φινλανδοποίηση της Ελλάδας; Τους το λέω: Η «Φινλανδοποίηση» δεν θα περάσει εδώ!..Κάποιοι φαντάζονται ότι θα «λύσουν» και τις διαφορές μας με την Τουρκία, με τον ίδιο τρόπο που δήθεν «έλυσαν» και το Μακεδονικό! Πέρσι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγαν να μην είμαστε «μονοχοφάηδες». Στα δικά μας κυριαρχική δικαιώματα! Δηλαδή μίλαγαν για πλήρη υποχώρηση της Ελλάδας!…”. Ήταν μία απάντηση στις δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου ο οποίος περιέγραψε μία συμβιβαστική πολιτική που δεν αφήνει εκτός την συνεκμετάλλευση.

Κλείνοντας ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στον “Πολιτικό φιλελευθερισμό με κοινωνική αλληλεγγύη” που ήταν το στίγμα που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε την πατριωτική συνιστώσα της ΝΔ που ο πρωθυπουργός άφησε εκτός του πλαισίου του: “…Είμαστε Φιλελεύθεροι – κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό! Είμαστε Πατριώτες – κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό!”.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here