Νέο τεστ θα ανιχνεύει νωρίς το γλαύκωμα

Ένα νέο τεστ  που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία θα μπορεί να διαγνώσει πολύ έγκαιρα το γλαύκωμα στα μάτια που είναι η πρώτη  αιτία τύφλωσης στο κόσμο.

Οι ερευνητές προσδοκούν ότι με αυτό το τεστ θα μπορούν να κάνουν διάγνωση του γλαυκώματος έως δέκα χρόνια νωρίτερα από ό,τι σήμερα είναι δυνατό.

Σήμερα, περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από γλαύκωμα διεθνώς και ο ένας στους δέκα έχει τυφλωθεί και από τα δύο μάτια.

Η έγκαιρη διάγνωση θα βοηθούσε τους γιατρούς να ξεκινήσουν τη θεραπεία, προτού αρχίσει η απώλεια της όρασης. Το νέο τεστ φαίνεται να πετυχαίνει ακριβώς αυτό, ενώ θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για την πρόωρη διάγνωση άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως των νόσων Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, της πολλαπλής σκλήρυνσης κ.α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φρανσέσκα Κορντέϊρο του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Brain», παρουσίασαν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών του νέου τεστ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here