Νέο «δώρο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους μιντιάρχες-Καταργεί την υποχρέωση πόθεν έσχες, κρύβει το «μαύρο χρήμα»-Εκθετη η Ελλάδα διεθνώς

Με τη διάταξη στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο  του Αδ. Γεωργιάδη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «εξαιρεί ιδιοκτήτες και μετόχους καναλιών, ελεύθερων και συνδρομητικών, εταιριών διανομής, καθώς και εκδοτών, από την υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες», επιβάλλοντας πλήρη συσκότιση σχετικά με την προέλευση των χρημάτων τους, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με διεθνεις υποχρεώσεις της χώρας περί διαφάνειας αλλά και με στοιχειώδεις αρχές της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στη δήλωσή του ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, μέσω του εμβόλιμου άρθρου 158 που δεν υπήρχε στη δημόσια διαβούλευση, μορφές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ εξαιρούνται από την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους μέχρι φυσικού προσώπου, όπως προβλέπει ο ν.4339/2015 που ανάγκασε τους ιδιοκτήτες καναλιών να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

«Το ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί από την Κυβέρνηση’, προσθέτει ο κ. Κάτσης, «είναι πού αποσκοπεί μια τέτοια ενέργεια: Μήπως στοχεύει να διευκολύνει την περαιτέρω υπερσυγκέντρωση στα ΜΜΕ ώστε να παρακάμπτονται οι κανόνες ανταγωνισμού; Μήπως συμπεριλαμβάνονται και τα συνδρομητικά κανάλια προκειμένου να διευκολυνθεί η επικείμενη εξαγορά της Forthnet, χωρίς να φαίνεται ποιος είναι ο αγοραστής; Μήπως λύνει τα χέρια στους καναλάρχες ώστε να προχωρούν σε αγοραπωλησίες ΜΜΕ, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από εταιρείες που δεν γνωρίζουμε τη μετοχική τους σύνθεση και με χρήματα αδιαφανούς προέλευσης;».

Την πλήρη συσκότιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εταιριών που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ αναμένεται να επιφέρει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, εξαιρώντας από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες τους καναλάρχες, εκδότες και ιδιοκτήτες προκτορείων διανομής Τύπου.

Με το άρθρο αυτό η Νέα Δημοκρατία αλλάζει τα πάντα και επιχειρεί να κρύψει όλους τους πιθανούς χρηματοδότες των ΜΜΕ και την προέλευση του μαύρου χρήματος. Ετσι μπορούν πια να επενδύονται ανώνυμα στην Ελλάδα ναρκοδολάρια, χρήματα που προέρχονται από πώληση όπλων, χρήματα της μαφίας ή από οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πηγή.

Είναι ενδιaφέρον ότι η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή και για μία τις επιχειρήσεις της συζύγου του Πρωθυπουργού, Μαρέβας Μητσοτάκη όσο και της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι οποίες φέρονται να χρηματοδοτούνται από την ίδια offshore!με έδρα τον Παναμά!

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here