Νέο οργή Αγκυρας για τη μη έκδοση Κούρδου στη Τουρκία

Οργισμένα αντέδρασε η Τουρκία στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου, που απέρριψε το αίτημα έκδοσης του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Μεχμέτ Ντογκάν.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, ασκώντας κριτική στην απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσε ότι στην Τουρκία υπάρχουν πληροφορίες «για την ύπαρξη (στην Ελλάδα) στρατοπέδων, τα ονόματα μερικών εξ αυτών είναι γνωστά. Εμείς δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι χώρα που βοηθά και δίνει άσυλο στους τρομοκράτες και την τρομοκρατία».

Και συμπλήρωσε ότι «γνωρίζουμε πως τρομοκράτες της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO, όπως και μέλη των τρομοκρατών του DHKP-C έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Τους υπολογίζουμε σε περίπου 900 και ξέρουμε ειδικά ποιοι είναι μέλη της FETO».

«Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι ήταν πιθανό η Ελλάδα να φιλοξενεί αυτούς τους τρομοκράτες, οι οποίοι επιβουλεύονται την ύπαρξη και την ακεραιότητα του τουρκικού έθνους. Δυστυχώς, κάθε ελπίδα που είχαμε καταστράφηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου», κατέληξε.

Και για να στηρίξει το επιχείρημά του, είπε ότι είναι ειρωνεία το δικαστήριο να θεωρεί ότι αν εκδοθούν οι εννέα στην Τουρκία κινδυνεύουν με βασανιστήρια, όταν δεν έχουν την ίδια ανησυχία όταν στέλνουν πίσω στην Τουρκία πρόσφυγες από τη Συρία.

Ο Ντογκάν είχε συλληφθεί αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα μαζί με οκτώ ακόμη συντρόφους τους, και το δικαστήριο του αναγνώρισε το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, το οποίο του έχουν αποδώσει οι γαλλικές αρχές. Ωστόσο η Τουρκία ζητά την έκδοσή τους με την κατηγορία ότι οι εννέα μετέχουν σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι σκόπευαν να δολοφονήσουν τον Τούρκο πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here