Νέο «μίνι» ασφαλιστικό – «Ξαφνικός θάνατος» για όσες πρόωρες συντάξεις έχουν απομείνει

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Μια «μίνι» ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση έναντι των εταίρων – δανειστών ότι θα προωθήσει μέχρι μεθαύριο, Τετάρτη 15 Ιουλίου, με βάση την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής των 19 κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα προωθηθούν άμεσα οι περικοπές όσων διατάξεων πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν απομείνει μετά τα πρώτα δύο μνημόνια της περιόδου 2012 – 2014 καθώς και ότι θα αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό περικοπής -η «ποινή»- επί των συντάξεων σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πριν τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Συνόδου, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου να λάβει «άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αυτό σημαίνει ότι μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες στη Βουλή θα πρέπει να κατατεθεί επί της ουσίας ένα «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές σε βάρος ορισμένων επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι με την ψήφιση του σχεδίου νόμου το οποίο εντός των επόμενων ωρών θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων διατάξεων πρόωρης συνταξιοδότησης, αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2015. Από το μέτρο αυτό φαίνεται ότι θα εξαιρεθούν οι μητέρες ανήλικων τέκνων με βαριά αναπηρία και οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Πέραν αυτών των συγκεκριμένων ομάδων όμως, αρνητικές επιπτώσεις θα έχουν κυρίως όλοι όσοι και όσες συμπλήρωσαν μέχρι και το 2012 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για «έξοδο» μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους. Για τους ασφαλισμένους και τις ασφαλισμένες αυτών των κατηγοριών θα επέλθουν σταδιακά αυξήσεις ορίων ηλικίας τουλάχιστον 7 ετών.

Επίσης, αναδρομικά από τις αρχές Ιουλίου και μετά θα αυξηθεί η «ποινή», δηλαδή το «κούρεμα» που θα δέχονται οι συντάξεις όσων επιλέγουν να ολοκληρώσουν τον επαγγελματικό τους βίο πριν τη συμπλήρωση των υφιστάμενων ορίων πλήρους συνταξιοδότησης. Όπως όλα δείχνουν, η «ποινή» από 6% σήμερα, θα φτάσει στο 16% για κάθε έτος που υπολείπεται από το έτος συμπλήρωσης των ορίων πλήρους συνταξιοδότησης.

Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 το όριο πλήρους συνταξιοδότησης έχει φτάσει στο 67ο έτος και της μειωμένης στο 62ο έτος (εκτός και εάν ο ασφαλισμένους έχει συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης – υπολογιζόμενων και των πλασματικών, οπότε μπορεί να αιτηθεί πλήρη σύνταξη μετά το 62ο έτος).

Από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας με το τελικό «κούρεμα» επί των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που έχουν απομείνει, δεν θα θιγούν όσοι ήδη έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα (έχουν συμπληρώσει τόσο τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης όσο και τα υφιστάμενα όρια ηλικίας).

Όμως, τα μέτρα για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα σταματήσουν εδώ… Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, μέσα από την ανάλυση του κειμένου στο οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της πολύωρης Συνόδου Κορυφής, ότι μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους θα έχει προχωρήσει σε μια πλήρη μεταρρύθμιση του ΣΚΑ, βασιζόμενη στους νόμους Λοβέρδου του 2010 και Βρούτση του 2012. Στην απόφαση της Συνόδου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την «υλοποίηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις καθώς και να καθορίσει τις πολιτικές για την πλήρη αποζημίωση με βάση την δημοσιονομική επίπτωση που προκύπτει από τις δικαστικές αποφάσεις σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2012 και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή αμοιβαία αποδεκτής εναλλακτικά μέτρα από Οκτώβριο του 2015».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here