Νέο κύμα εξόδου από τις τράπεζες με στόχο την αποχώρηση 10.000 υπαλλήλων

Τη Δευτέρα ξεκινάει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Εθνική Τράπεζα και οι εργαζόμενοι έχουν μόλις δύο εβδομάδες προθεσμία να δηλώσουν συμμετοχή.

Η μέγιστη αποζημίωση καθορίστηκε στα 170.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ που ήταν το προηγούμενο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα της εθελουσίας, το οποίο πήρε την έγκριση του ΤΧΣ, έχει στόχο την αποχώρηση 750 ατόμων, δίνει το μέγιστο της αποζημίωσης και μπόνους μέχρι 35 μισθούς (με πλαφόν τις 170.000 ευρώ μικτά) σε όσους αποχωρήσουν άμεσα.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και πρόγραμμα εθελουσίας της Eurobank και θα ακολουθήσουν και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, η Alpha Bank και η Πειραιώς, καθώς μέχρι το 2021 θα πρέπει να αποχωρήσουν συνολικά περί τις 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι και κυρίως όσοι έχουν προϋπηρεσία άνω των 30 ετών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Εθνική, στόχος είναι να περιορίσει στα 7.000 άτομα το προσωπικό της μέχρι το τέλος του 2021 από 10.294 άτομα στο τέλος του 2018, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που ξεκινάει τη Δευτέρα, η αποζημίωση ξεκινάει από τους 20 μηνιαίους μικτούς μισθούς για τους 30άρηδες με προϋπηρεσία 3-10 χρόνια και φτάνει μέχρι τους 30 μισθούς για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών με προϋπηρεσία άνω των 35 ετών. Για τους εργαζόμενους 50-54 ετών, η βασική αποζημίωση έχει μπόνους 30%.

Το πρόγραμμα προβλέπει προσαύξηση κατά 7.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Για το υποστηρικτικό προσωπικό, δηλαδή κλητήρες, καθαρίστριες, ασφάλεια κτιρίων, η αποζημίωση ακόμα και για εργαζόμενους ηλικίας 30 ετών με 3ετή υπηρεσία προβλέπεται μαζί με το μπόνους να φτάσει τους 40 μισθούς, καθώς στόχος είναι να αποχωρήσουν όλοι οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας.

Οι εργαζόμενοι της Εθνικής μπορούν να επιλέξουν αντί της άμεσης αποχώρησης, την εναλλακτική λύση των μακροχρόνιων αδειών, από 2- 4 έτη μετ’ αποδοχών και με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Ειδικότερα:

⦁ Αδεια 2 ετών: καταβολή πλήρους μηνιαίου μισθού.
⦁ Αδεια 3 ετών: πλήρεις αποδοχές για 12 μήνες και το 50% του μηνιαίου μισθού για 24 μήνες.
⦁ Αδεια 4 ετών: καταβολή του 50% του μηνιαίου μισθού.

Στη λήξη των αδειών, οι εργαζόμενοι θα αποχωρούν από την τράπεζα.

Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι στο ΤΥΠΕΤ -και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους- θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται κανονικά από την τράπεζα –μέχρι τη συνταξιοδότησή τους και κατ’ ανώτατο όριο πέντε χρόνια.

Οσοι έχουν δικαίωμα και σε ιδιωτική ασφάλιση οι ίδιοι και τα παιδιά τους, για 15 χρόνια και μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη έως 15 έτη και μέχρι την ηλικία των 70 ετών προβλέπεται και για τους εργαζόμενους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΥΠΕΤ.

Επεται η Eurobank

Σκυτάλη από την Εθνική θα πάρει η Εurobank που μέχρι τον Ιούνιο θα ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας για 500-600 εργαζόμενους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το πλαφόν αποζημίωσης καθορίζεται στις 160.000 ευρώ, ωστόσο για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών θα δοθεί αυξημένη αποζημίωση που θα διαμορφωθεί κοντά στις 250.000 ευρώ.

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με περίπου τους ίδιους στόχους (500-600 άτομα) ετοιμάζει και η Alpha Bank.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάντως εστιάζεται στην Τράπεζα Πειραιώς, που ετοιμάζει πρόγραμμα εθελουσίας ώστε να αποχωρήσουν εντός του έτους 2.000 εργαζόμενοι, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να αποχωρήσουν 5.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2021.

Από Εφημερίδα των Συντακτών

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here