Νέο «κούρεμα» ενόψει στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. ΕΛΣΤΑΤ: Πόσο μειώθηκαν το Α΄ τρίμηνο

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Το περαιτέρω «κούρεμα» των απολαβών του κόσμου της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα εντός των αμέσως επόμενων μηνών προοιωνίζονται τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του δείκτη των μισθών στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Η πορεία των «μηνιάτικων» και των ημερομισθίων κατέγραψε ουσιαστικά περαιτέρω πτώση το πρώτο τρίμηνο του έτους. Από το γεγονός αυτό ενισχύεται η εκτίμηση ότι -σε συνδυασμό με το «πάγωμα» της αγοράς μέχρι και τη λήξη της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές μέχρι τον Ιούλιο και την κατάληξη σε ένα 3ο μνημόνιο με ένα ακόμη τριετή γύρο υφεσιακών μέτρων- οι «επώδυνες» περικοπές θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία του δείκτη μισθών στο σύνολο της οικονομίας, το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι αμοιβές των μισθωτών συρρικνώθηκαν περαιτέρω κατά 1,6%. Η μείωση αυτή, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, οφείλεται στο αρχικό «πάγωμα» της αγοράς εξαιτίας των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και, στη συνέχεια, στην πτώση της αγοραστικής κίνησης λόγω της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους εταίρους – δανειστές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τραπεζική αργία που ακολούθησε και στα capital controls.

Ακόμη και οι διορθωμένοι δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών) παρουσιάζουν στην καλύτερη περίπτωση μια οριακή –σχεδόν «μηδενική»- αύξηση 0,3%, έως και μια περαιτέρω μείωση της τάξης του 0,7%. Τα στοιχεία αυτά σε καμιά περίπτωση δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι η αγορά περνά ξανά σε ένα νέο «πάγωμα» λόγω των επικείμενων εκλογών και στη συνέχεια, όποια κυβέρνηση εκλεγεί, θα κληθεί να εφαρμόσει ένα νέο γύρο υφεσιακών μέτρων λόγω του 3ου μνημονίου το οποίο πρόσφατα νομοθετήθηκε από τη Βουλή, οι μισθοί θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθούν περαιτέρω. Ηδη, σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και στο χώρο του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου, τα «μηνύματα» των εργοδοτών είναι σαφή και κάνουν λόγο για ανάγκη «νέας προς τα κάτω προσαρμογής των αμοιβών στη μνημονιακή πραγματικότητα».

Αυτό σημαίνει ότι το «μάρμαρο» θα κληθούν για μια ακόμη φορά, μέσα στην τελευταία εξαετία, να πληρώσουν όσοι λαμβάνουν μεσαίους και χαμηλούς μισθούς, δηλαδή από 1.500 ευρώ το μήνα, μικτά, και κάτω. Αλλωστε, η πρόσφατη αλλά και η προγενέστερη εμπειρία έχει αποδείξει ότι σε περιόδους ύφεσης ενισχύονται οι αμοιβές των golden boys (n΄ girls) και «κουρεύονται» οι αμοιβές των υφισταμένων τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here