Νέο δάνειο από το ΔΝΤ ζητεί η κυβέρνηση. Ολόκληρη η επιστολή του Ευ.Τσακαλώτου

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Επιστολή προς την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ζητά νέο δανειακή διευκόλυνση από το Ταμείο προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα, μαζί με τους εκπροσώπους των άλλων θεσμών και η νέα εκπρόσωπος του Ντ. Βελκουλέσκου, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με την επιστολή αυτή επιλύονται όλα τα τεχνικά προβλήματα και από εβδομάδα αναμένονται οι εκπρόσωποι των 4 πλέον θεσμών(καθώς στους τρεις προστέθηκε και ο εκπρόσωπος του ΕΣΜ), να έρθουν στην Αθήνα για την τελική διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης των 82 δις ευρω και των όρων που θα την συνοδεύουν.

Στο θέμα αναφέρεται πάντως και η επιστολή του Ε. Τσακαλώτου προς τον Κ. Λαγκάρντ. Ο Ελληνας υπουργός, επιχειρώντας να προκαταλάβει τις διαθέσεις του Ταμείου, επισημαίνει ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο,  διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος¨.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο,  διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.

Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί  μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης,  η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή,  και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.

Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here