Nellie «Tiger» Travis και Blues Cargo στο Half Note

Μία από τις κορυφαίες φωνές και παρουσίες στην blues σκηνή του Chicago, αλλά και διεθνώς, έρχεται στο Half Note! Η Nellie «Tiger» Travis σε μια συνεργασία «φωτιά» με τους εκπληκτικούς Blues Cargo, την πληρέστερη ίσως blues μπάντα στην Ελλάδα και από τις μακροβιότερες του είδους.

Η φωνή της είναι μοναδική, με μια βραχνάδα που θυμίζει την Tina Turner, και ξεχωρίζει για τη μαεστρία με την οποία μεταφέρει τα συναισθήματά της στο κοινό.

Η μακρόχρονη σχέση της με τη μουσική ξεκινά από τις μικρές πόλεις του Delta που γεννήθηκε, στο Drew και το Mound Bayou του Mississippi, στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Μεγαλωμένη από την προσηλωμένη στην εκκλησία γιαγιά της, η Nellie άρχισε να δείχνει από μικρή την κλίση της στην μουσική μέσα από το gospel.

Στη δεκαετία του ’80 γίνεται η τραγουδίστρια του γκρουπ SSIPP που για κάποιο διάστημα «άνοιγε» τις συναυλίες για την Dione Warwick. Εκείνη την περίοδο ηχογραφεί στο Memphis με τις οδηγίες του Ed Townsend – παραγωγού του μεγάλου Marvin Gaye στο «Lets get it on» και αρχίζει τις μουσικές αναζητήσεις πέρα από τα όρια του τόπου καταγωγής της.

Το πάθος της για τη μουσική την οδηγεί στην California. Ήταν όπως λέει και η ίδια, αποφασισμένη να «καθίσει στο πλατύσκαλο του Quincy Jonesκαι να μην φύγει μέχρι να την ακούσει»! Τότε τραγουδούσε πλέον πιο πολύ R&B, top 40 hits ή soul.  Το κομμάτι της Gladys KnightNeither one ofus» είχε γίνει κομμάτι -ταυτότητα για εκείνη στα club της περιοχής.

Η πραγματική αλλαγή της Travis γίνεται το 1992 που πηγαίνει στο Chicago και τραγουδά στο περίφημο blues club Kingston Mines με την μπάντα του Howard Scott & the World Band. Ένας καινούργιος κόσμος του blues ανοίγεται μπροστά της και το Chicago θα είναι ο μουσικός της παράδεισος. Σύντομα θα γνωρίσει και θα συνδεθεί με την μεγάλη Koko Taylor– την τότε βασίλισσα του Blues – η οποία θα την πάρει υπό την προστασία της. Γρήγορα θα εγκλιματισθεί και θα μάθει το blues όπως μόνο στο Chicago μαθαίνεται! Έτσι θα γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο με εμφανίσεις σε πάρα πολλές χώρες και συνεργασίες ή εμφανίσεις με καλλιτέχνες του βεληνεκούς του Buddy Guy, του Little Milton, του Tyrone Davis, του Otis Clayτου Buddy Miles, του Artie «Blues Boy» White κ.ά. Το προσωνύμιο «Tiger» της δόθηκε λόγω του τρόπου και του στυλ που τραγουδά.

Οι Cargo πήραν μορφή στην Αθήνα το ’87 και ξεκίνησαν να δουλεύουν συστηματικά πάνω στο ηλεκτρικό μπλουζ με διασκευές αλλά και δικά τους κομμάτια, για να αναγνωρισθούν σύντομα σαν μια από τις πιο σημαντικές μπλουζ μπάντες. Η πρώτη δισκογραφική παρουσία τους γίνεται το 1993 με τον τίτλο «First Delivery» συγκεντρώνοντας άριστες εντυπώσεις και κριτικές. Στην μεγάλη πορεία τους έχουν συνεργαστεί και συνοδεύσει μουσικούς σαν τους Guitar ShortyU.P WilsonLouisiana RedLurrie BellBig Time SarahEddie CCampbellAngela BrownByther SmithBlind Mississippi MorrisSweet BettyJimmy Morello και πολλούς άλλους κι έχουν «ανοίξει» τις συναυλίες των John Mayall BluesbreakersNick Gravenites / John Cippolina BandJohn Hammond, κ.ά.

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι οι Blues Cargo βρίσκονται σήμερα πιο κοντά στον αυθεντικό ήχο του Chicago blues από αρκετές μπάντες που δραστηριοποιούνται στο ίδιο το Chicago. Η συνεργασία τους με την εκπληκτική Nellie «Tiger« Travis φέρνει από Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου μέχρι και Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 στην σκηνή του Half Note βράδια αξέχαστου Chicago blues αλλά και την αξεπέραστη παρουσία και φωνή μιας blues ντίβας. Η «Τίγρης» του blues έρχεται στη σκηνή του Half Note .

www.nellietigertravis.com

 

Nellie «Tiger» Travis – τραγούδι

Στέλιος Ζαφειρίου –  κιθάρα

Δημήτρης Ιωάννου –  μπάσο / τραγούδι

Μπάμπης Τσιλιβίγκος –  σαξόφωνο

Γιώργος Λαγογιάννης – πλήκτρα

Γιάννης Χριστόπουλος –τύμπανα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here