Νεκρός σε μάχη με αντάρτες ο επί 35 χρόνια πρόεδρος του Τσαντ

Τον θάνατο του Ιντρίς Ντεμπί στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με αντάρτες ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Τσαντ. Ο Ντεμπί ήταν επί 35 χρόνια πρόεδρος της χώρας και θεωρούνταν κομβικός σύμμαχος της Δύσης στη μάχη κατά ισλαμιστών ανταρτών στην Αφρική.

Τη θέση του στην ηγεσία της χώρας αναλαμβάνει για μια μεταβατική περίοδο ο γιος του Μαχαμάτ Κάκα, με τη στήριξη αξιωματικών του στρατού.

Ο Ντεμπί κατέλαβε την εξουσία στην επανάσταση του 1990, ενώ μέχρι τον θάνατό του είχε επιζήσει από αρκετές απόπειρες πραξικοπήματος, αλλά και εξεγέρσεις.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε μια ημέρα μετά την ανακήρυξή του σε νικητή των προεδρικό εκλογών που θα του έδιναν μια έκτη θητεία στον θώκο. Στις εκλογές, πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης δεν πήγε να ψηφίσει, διαμαρτυρόμενο για την αυταρχική του διακυβέρνηση.

Ο 68χρονος πρόεδρος είχε βρεθεί αρκετές φορές στο πεδίο της μάχης, ενώ τη Δευτέρα επισκέφθηκε την πρώτη γραμμή πυρός στα βόρεια σύνορα της χώρας, όπου αντάρτες είχαν ξεκινήσει να προελαύνουν προς την πρωτεύουσα Ντζαμένα.

«Ο στρατάρχης Ιντρίς Ντεμπί, όπως έκανε κάθε φορά που οι θεσμοί της δημοκρατίας βρίσκονταν σε κίνδυνο, ανέλαβε τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια μιας ηρωικής μάχης ενάντια στους τρομοκράτες από τη Λιβύη. Τραυματίστηκε στη μάχη και πέθανε μόλις επέστρεψε στην Ντζαμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here