Νεκρός μετά από υψηλό πυρετό ο Παύλος Ψωμιάδης της «Ασπίς» -καταγγελίες ότι στις φυλακές δεν του έδιναν ούτε θερμόμετρο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Παύλος Ψωμιάδης παρουσίασε υψηλό πυρετό, αλλά αρνήθηκαν αρχικά τη μεταγωγή του σε νοσοκομείο

Ο φυλακισμένος για την υπόθεση της «Ασπίς Πρόνοια», Παύλος Ψωμιάδης απεβίωσε πάντως σήμερα  στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο 78χρονος Παύλος Ψωμιάδης, εξέτιε ποινή κάθειρξης 22 ετών για υποθέσεις της ΑΣΠΙΣ.

Είχε κατηγορηθεί ότι είχε εξαπατήσει συνολικά 37.000 Έλληνες πολίτες οι οποίοι είχαν καταβάλει συνολικά 248,3 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Ήταν κρατούμενος από τον Δεκέμβριο του 2010

Χρειάστηκε 21 χρόνια για να γίνει ζάπλουτος ο Παύλος Ψωμιάδης, οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης. Είχε προηγηθεί το «λουκέτο» στις ασφαλιστικές του εταιρείες από το 2009 που πυροδότησε την κατάρρευση του ομίλου ΑΣΠΙΣ, αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες ασφαλισμένους και χωρίς εργασία εκατοντάδες εργαζόμενους.

Μάλιστα, το 2008 είχε διεκδικήσει και την Αγροτική Ασφαλιστική που είχε βγει προς πώληση, γεγονός το οποίο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, τον έβαλε στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών, αφού οι άλλες εταιρείες του χώρου, και ειδικότερα οι πολυεθνικές που ήθελαν τη θυγατρική της ΑΤΕ, άρχισαν να διαμαρτύρονται στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια για το πώς είναι δυνατόν ένας όμιλος με κεφαλαιακά ανοίγματα να συναγωνίζεται επί ίσοις όροις τους κολοσσούς αυτούς που ήθελαν να ρίξουν ζεστό χρήμα στην ελληνική αγορά.

Ο ίδιος συνελήφθη το Δεκεμβρη του 2010 στο Χαλάνδρι ύστερα με ένταλμα του 6ου τακτικού ανακριτή Αθηνών. Από απλόως πωλητής ασφαλιστηρίων συμβολαίων, ο γεννημένος στα Ταμπούρια Ψωμιάδης,  έγινε ομιλάρχης και τραπεζίτης Τα πανάκριβα και υπερπολυτελή ακινητα  που έχτισε την εποχή της παντοδυναμίας του υπό την επωνυμία 17 εταιρειών που ήλεγχε, παραχωρήθηκαν στα θύματα της «Ασπίς» με αντάλλαγμα την προσωρινή αποφυλάκιση του γιου του Ντάνου, της κόρης του Ολγας και της γυναίκας του Μάρως

Ο Παύλος Ψωμιάδης ήταν ένα φτωχό παιδί Ποντίων μεταναστών που έμεναν στα Ταμπούρια. Το 1953,σε ηλικία 14 ετών,ξεκίνησε να δουλεύει κλητήρας σε γνωστό πολυκατάστημα για να βοηθήσει την οικογένειά του και συγχρόνως παρακολουθούσε μαθήματα σε νυχτερινό Γυμνάσιο.

Ασχολήθηκε με τη σφαιροβολία όπου αναδείχθηκε και πρωταθλητής Ελλάδος.Στη συνέχεια στράφηκε στο καράτε shotokan,άθλημα στο οποίο κατέχει μαύρη ζώνη (1ο dan) . Το πρωί δούλευε,το απόγευμα πήγαινε γυμναστήριο κα το βράδυ σχολείο.Κατάφερε να εισαχθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει σε εταιρεία αντιπροσωπειών.Οπως ο ίδιος ανέφερε, «ήταν η δουλειά που με έφερε σε επαφή με κοσμοπολίτες,με ταξίδια,με τις ξένες γλώσσες και μου άνοιξε τα μάτια σχετικά με τον επαγγελματικό μου ορίζοντα».

Το 1967 έγινε ασφαλιστής στην Αmerican Life.To 1969 μετακινήθηκε στην Ιnteramerican και το 1977 στην Ασπίς Πρόνοια. Εκεί του έδωσε προαγωγές ο ιδιοκτήτης της Ασπίς Πρόνοια, ο Αλ. Ταμπουράς όπως και σε έναν άλλο συνάδελφό του τότε, τον Δ.Κοντομηνά. Το 1987 ο Π.Ψωμιάδης με τις ευλογίες του Αλ. Ταμπουρά εξαγοράζει την Ασπίς Πρόνοια.Φίλοι με τον κ.Κοντομηνά,κοντραρίστηκαν επιχειρηματικά τη δεκαετία του 1990 για το ποιος θα γίνει ο ηγέτης της αγοράς.Σε δημόσιες συζητήσεις ο ένας μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον άλλο.Είχαν όμως διαφορετική φιλοσοφία: ο Κοντομηνάς έπαιρνε τα καλύτερα στελέχη του κλάδου για να ενισχύσουν την Ιnteramerican, ενώ αντίθετα ο κ. Ψωμιάδης ήταν υπερσυγκεντρωτικός.

Ο Ψωμιάδης τη δεκαετία του 1990 επιδίδεται σε ένα μπαράζ εξαγορών και γιγαντώνει τον όμιλο της Ασπίς Πρόνοια.Γίνεται περισσότερο γνωστός στην επενδυτική κοινότητα όταν εξαγοράζει την εισηγμένη ασφαλιστική Ηλιος,η οποία απορροφά την Ασπίς,με αποτέλεσμα οι μετοχές του ομίλου να αρχίσουν να διακινούνται στο Χρηματιστήριο. Κάποια στιγμή ομως έβαλε στην ίδια τσέπη τα προσωπικά του εισοδήματα και των εταιρειών και μέσα στην «τρέλα» του χρηματιστηρίου προσέφερε αποδόσεις στους επενδυτές που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις προθεσμιακές καταθέσεις,ώσπου ήλθε η ημέρα όπου δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα υπεσχημένα και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην απόγνωση.

Η Αspis Capital είχε καταφέρει να εκδώσει ομολογιακά δάνεια πολλαπλάσια των ιδίων κεφαλαίων της προσφέροντας εξωπραγματικές αποδόσεις έως και 10%. Τα λεφτά αυτά η Αspis Capital τα επένδυσε σε άλλες εταιρείες, οι οποίες όμως ήταν όλες συμφερόντων  Ψωμιάδη. Μάλιστα, η προσέλκυση πελατών της Αspis Capital γινόταν μέσα από το δίκτυο της Ασπίς Πρόνοια και τις περισσότερες φορές οι επενδυτές υπέθεταν ότι αγόραζαν προϊόντα του ομίλου και όχι των άλλων 17 εταιρειών του  Ψωμιάδη.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ανακύκλωσης των χρημάτων της Αspis Capital ήταν η εξαγορά με λεφτά των επενδυτών μετοχών της Αspis Βank που ανήκαν στον  Ψωμιάδη με τιμές κοντά στα 20 ευρώ, ενώ όταν η τιμή της μετοχής εξαϋλώθηκε έδωσε στους επενδυτές ομόλογα της Αspis Capital. Σημειώνεται ότι ο πρώην αναλογιστής της εταιρείας Κ. Γιόνης – ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο μήνα -είχε καταθέσει στοιχεία για τον τρόπο που ο Ψωμιάδης αποσπούσε χρήματα από την Ασπίς Πρόνοια για την κάλυψη ανοιγμάτων που είχε σε άλλες προσωπικές εταιρείες του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here