Νεκροί οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο αφγανικό κοινοβούλιο

Μετά από σφοδρές ανταλλαγές πυρών, τερματίστηκε η επίθεση ανταρτών Ταλιμπάν  στο αφγανικό κοινοβούλιο, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το πρωί. Οι συμπλοκές οδήγησαν στον θάνατο και των επτά δραστών, σύμφωνα με ανακοινώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν Νάτζιμπ Ντάνις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η αρχή της επίθεσης έγινε όταν αντάρτης βομβιστής αυτοκτονίας που επέβαινε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε έξω από το κοινοβούλιο. Στη συνέχεια έξι από τους συνεργούς του οχυρώθηκαν μέσα σε παρακείμενο κτήριο όπου «έπεσαν νεκροί από τις δυνάμεις ασφαλείας», πρόσθεσε. Επιπλέον, πολλά ερωτήματα εγείρονται γύρω από το πώς κατάφερε ο οδηγός του εν λόγω αυτοκινήτου να περάσει τόσα σημεία ελέγχου και να φτάσει κοντά στο έξω από το κοινοβούλιο.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι, μεταξύ τους τέσσερις γυναίκες, τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, ενώ πυκνοί μαύροι καπνοί κάλυψαν την Καμπούλ.

Η επίθεση αυτή, σε συνδυασμό με αλλεπάλληλες νίκες των Ταλιμπάν σε μάχες σε άλλα σημεία της χώρας αυξάνουν τα ερωτήματα για την ικανότητα των εκπαιδευμένων από το ΝΑΤΟ αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν και για τις δυνατότητες προέλασης των ισλαμιστών ανταρτών.

Οι Ταλιμπάν αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση δήλωσαν: «Πραγματοποιήσαμε επίθεση στο κοινοβούλιο την ώρα που διεξαγόταν σημαντική συνεδρίαση κατά την οποία ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Άμυνας μιλούσε ενώπιον των βουλευτών», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

Οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν περιοχή της βόρειας επαρχίας Κουντούζ, τη δεύτερη μετά την κατάληψη το βράδυ του Σαββάτου της παρακείμενης περιοχής Τσαρντάρα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Νταστ-ι-Άρτσι έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν γιατί οι αφγανικές δυνάμεις που χρειάζονταν επειγόντως για την προάσπιση της περιοχής, άργησαν να φθάσουν.

«Οι Ταλιμπάν κατάφεραν να καταλάβουν το πρωί την περιοχή, την οποία πολιορκούσαν για μέρες. Υπάρχουν πολλοί ξένοι μαχητές με βαριά πολυβόλα. Ζητήσαμε ενισχύσεις, αλλά κανείς δεν έφτασε», δήλωσε ο Ναρσουντίν Σαΐντι, κυβερνήτης της περιοχής.

Αφγανοί στρατιώτες ετοιμάζουν αντεπίθεση για την ανάκτηση των δύο περιοχών, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here