Νεκροί και τραυματίες από έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία -οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει

Εκρηξη ηφαιστείου έλαβε χώρα στο κατοικούμενο  νησάκι  White Island, στη Νέα Ζηλανδία, τη στιγμή που, σύμφωνα με αναφορές και φωτογραφικό υλικό, στο σημείο βρίσκονταν επιπλεον  τουλαχιστον ένα γκρουπ τουριστών.

O υποδιοικητής της τοπικής αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι ένα τουλάχιστον ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του, διατυπώνοντας μάλιστα τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. «Βάσει των πληροφοριών που έχουμε, πιθανόν να υπάρξουν περισσότερα θύματα», είπε χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής  23 άτομα  που βρίσκονταν στο νησί έχουν διασωθεί αυτό. Ορισμένοι ειναι τραυματίες.

Περίπου 50 άτομα, κυρίως τουρίστες, βρίσκονταν σήμερα Δευτέρα στο ηφαίστειο Ουακατάνε στο νησί.

 

Πλάνα από κάμερες πάνω στο ηφαίστειο κατέγραψαν ανθρώπους να βαδίζουν πάνω στο χείλος του κρατήρα περί τις 14:10 τοπική ώρα [03:10 ώρα Ελλάδας], δηλαδή 10 λεπτά πριν απο την έκρηξη.

vol3

 

Οι μονάδες διάσωσης χρησιμοποίησαν ελικόπτερα για τη μετάβασή τους, καθώς ο χρόνος θεωρείται κάτι παραπάνω από πολύτιμος, ενώ ο δρόμος που οδηγεί στον κρατήρα του ηφαιστείου έχει κλείσει και η προσέγγιση μπορεί να γίνει μόνο με τα πόδια, καθώς ούτε τα ελικόπτερα μπορούν να προσεγγίσουν τον κρατήρα με το φαινόμενο να βρίσκεται σε εξέλιξη και με την ορατότητα να είναι μηδενική λόγω των υλικών που εκτοξεύονται στον αέρα.

Η συγκεκριμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες είχαν ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές πριν από έξι ημέρες, ότι η δραστηριότητα στο ηφαίστειο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και ότι αυτή έχει υπερβεί τα συνηθισμένα μεγέθη. Παρόλα αυτά, δεν ελήφθη κανένα μέτρο για την προστασία των ανθρώπων, τόσο των λιγων ντόπιων, όσο και των τουριστών που πηγαίνουν εκεί  απ’ όλο τον κόσμο προκειμένου να απολαύσουν την ομορφιά της φύσης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here