Νεκρή από παθολογικά αίτια 39χρονη αλλοδαπή στην Ερμιόνη, σε ξενοδοχείο όπου είχε βρεθεί κρούσμα-Καταγγελία Δημάρχου για αργοπορία και ευθύνες ΕΟΔΥ

Τη ζωή της έχασε το βράδυ της Ανάστασης μια γυναίκα μόλις 39 ετών που διέμενε στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» που βρίσκεται στην Ερμιονίδα και συγκεκριμένα στο Τζέμι Αργολίδας , 6 χιλιόμετρα από το Πόρτο Χέλι. Το ξενοδοχείο τα τελευταία χρόνια λειτουργεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και σε αυτό διαμένουν πρόσφυγες αιτούντες άσυλο.

Η γυναίκα που πέθανε από παθολογικά αίτια απεβίωσε κατά τη διάρκεια της διακομιδής της με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την δομή φιλοξενίας, στο νοσοκομείο Κορίνθου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιατρικού της φακέλου η αποθανούσα ήταν αρνητική για Covid-19. 

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, πριν από μερικές ημέρες βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, εργαζόμενη στο ίδιο ξενοδοχείο, εγείροντας έντονες ανησυχίες.  Την είδηση έκανε γνωστή ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, ο οποίος επισημαίνει πως δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ανταπόκριση σε θέματα και προβλήματα που είχε θέσει προ ημερών. Παράλληλα, κάνει λόγο και για ελλιπή ενημέρωση από πλευράς ΕΟΔΥ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στο ίδιο ξενοδοχείο διαμένει αλλοδαπή, που βρίσκεται στον έκτο μήνα εγκυμοσύνης της,  η οποία  βρέθηκε την Κυριακή 19 Απριλίου θετική στον κορονοϊό Covid-19. Η γυναίκα , ετών 28 είναι από τη Σομαλία. Η εγκυμονούσα προσήλθε το πρωί της Κυριακής 19 Απριλίου στο νοσοκομείο του Ναυπλίου, για άλλη αιτία η οποία δεν σχετίζεται με συμπτώματα κορονοϊού. Στο νοσοκομείο του Ναυπλίου υπεβλήθη στον προβλεπόμενο ιατρικό έλεγχο για έκθεση της στον Covid-19.

Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενεργήθηκαν στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα, προέκυψε ότι είναι θετική στον Covid 19. Η εγκυμονούσα διαμένει χωρίς συμπτώματα και σε πλήρη υγειονομική απομόνωση στο δωμάτιό της, στην δομή φιλοξενίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημάρχου Ερμιονίδας:

«Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Δυστυχώς, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι τη νύχτα πέθανε αιφνίδια μία γυναίκα από τους μετανάστες που διαμένουν στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας”. Ήταν 39 ετών και καταγόταν από το Κογκό.

Η σορός της θα μεταφερθεί για νεκροψία – νεκροτομή σε νεκροτομείο, οπότε και θα γίνει γνωστή η αιτία του θανάτου της.

Θα πρέπει, επίσης, να σας ενημερώσω ότι, μέχρι τώρα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική ανταπόκριση σε θέματα και προβλήματα που αναδείξαμε στις 3 και 7 Απριλίου 2020 με δύο έγγραφά μας προς όλες τις αρμόδιες Αρχές. Αυτά τα έγγραφα έχουν δημοσιοποιηθεί.

Καμία, σχεδόν, ανταπόκριση δεν υπήρξε ούτε 10 μέρες αργότερα όταν προέκυψε το θέμα της ύπαρξης δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Δήμο μας, εκ των οποίων το ένα είχε εργασιακή σχέση με το εν λόγω ξενοδοχείο. Εξακολουθούν να μην ενημερώνουν τη Δημοτική Αρχή οι υπεύθυνοι, αλλά και να μην προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες, λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος.

Εξαίρεση αποτελεί η Διοικήτρια του Γ. Ν Άργους, η οποία φροντίζει κάθε φορά που συμβαίνει κάτι να ενημερώνει τη Δημοτική Αρχή. Καμία επίσημη ενημέρωση, επίσης, δεν έχει και το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου.

Από πλευράς μας θα ζητήσουμε και πάλι, εντός της ημέρας, άμεσες ενέργειες από ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία, καθόσον, πέρα των μεταναστών, πέραν του συνόλου των δημοτών μας, υπάρχουν και οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου.

Με αυτούς, τουλάχιστον, κατά προτεραιότητα θα έπρεπε, εδώ και τρεις μέρες, να είχε ασχοληθεί ο ΕΟΔΥ».

                                     Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Ερμιονίδα 

Η ιχνηλάτηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη,  θα συνεχιστεί στην δομή φιλοξενίας με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου σε όσους διαμένουν στο ξενοδοχείο – δομή.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχει τεθεί σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, για προληπτικούς λόγους. Η αιτία του προληπτικού υγειονομικού αποκλεισμού του ξενοδοχείου που λειτουργεί ως δομή, ήταν η εμφάνιση θετικού κρούσματος σε εργαζόμενη στο ξενοδοχείο, η οποία όμως δεν προσήλθε για εργασία τις τελευταίες 12 ημέρες. Σε αυτό διαμένουν 470 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι στο σύνολο τους προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here