Νέες τουρκικές απειλές: Προαναγγελία για έρευνες πετρελαίου σε ελληνικά ύδατα με χάρτες

Η καθεστωτική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, χρησιμοποιείται από τον Ερντογάν για να άσκηση αδιαλλαξίας και πίεσης προς την Ελλάδα. Σε δημοσίευμα που φιλοξενείται στον ιστότοπο της εφημερίδας προαναγγέλλονται έρευνες για πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπως φαίνεται από τους χάρτες που το συνοδεύουν.

Σύμφωνα με τους χάρτες αυτούς που χαρακτηρίζονται ως επίσημοι, η Τουρκία δηλώνει ότι θα επιχειρήσει έρευνες μέσα σε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ειδικότερα μέσα στην περιοχή του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου, σύμφωνα με το Hellasjournal.

Πρόκειται, ακόμη κι αν δεν υλοποιηθεί, για μια ακόμη άθλια προσθήκη στο καλάθι των προκλήσεων της Τουρκίας και μάλιστα σε μια στιγμή που η ίδια υποστηρίζει ότι θέλει τον διάλογο και όχι τη σύγκρουση με την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Η περίοδος των 90 ημερών έχει λήξει. Η Τουρκία θα ξεκινήσει την αναζήτηση πετρελαίου σε 7 περιοχές» είναι απολύτως σαφές και δεν χωρά καμία αμφιβολία για τον τρόπο που έχει αποφασίσει το καθεστώς Ερντογάν να κινηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα ενώ κρέμονται πάνω από το κεφάλι του οι κυρώσεις που έχει προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν συμμορφωθεί και δεν σταματήσει να κινείται παράνομα στην ανατολική Μεσόγειο αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι επιχειρώντας να τηρηθεί ένας ψευδεπίγραφος μανδύας δήθεν νομιμότητας στις κινήσεις τους τον περασμένο Μάιο, μετά την υπογραφή του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου η τουρκική εταιρία πετρελαίου ΤΡΑΟ κατέθεσε αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Εξόρυξης και Πετρελαίου του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς- εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Η περίοδος αναστολής των 90 ημερών για τη διαδικασία αδειοδότησης ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου. Η Γενική Διεύθυνση Εξόρυξης και Πετρελαίου του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, αναμένεται να εκδόσεις τις σχετικές άδειες ώστε το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis να ξεκινήσει τις έρευνες», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια καθαρή παρανομία καθώς επιχειρούν να νομιμοποιήσουν μια διαδικασία που δεν υφίσταται.

Και να σημειωθεί ότι ακόμη και για τα μάτια, η συμφωνία δεν μπορεί να ισχύσει καθώς δεν έχει κυρωθεί ποτέ από το Λιβυκό κοινοβούλιο, όπως ρητά προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here