Nέες πιέσεις σε Αθήνα για Ταμείο Αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, distress funds, ασφαλιστικό

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ (Γ. ΛΙΑΚΟΣ)
Εντείνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι άμεσες και έμμεσες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να υιοθετηθούν μέτρα και προαπαιτούμενα, όπως ακριβώς τα θέλουν οι δανειστές. Με διαρροές στο τύπο και δη τον Γερμανικό, αναπαράγονται οι αντιλήψεις και οι θέσεις συγκεκριμένων ακραίων κύκλων της ΕΕ, που επιδιώκουν να βάλουν την Ελλάδα και πάλι στο κάδρο ενός ενδεχόμενου Grexit, εάν δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της!
Στο βασικό μενού των νέων πιέσεων που ασκούνται στη χώρα, είναι οι ρυθμίσεις για τον νέο Ταμείο Αποκρατικοποίησης τη Δημόσιας Περιουσίας, τα  distress funds, δηλαδή τα αρπακτικά κερδοσκοπικά εκείνα κεφάλαια που αγοράζουν φτηνά τα επισφαλή «κόκκινα» δάνεια και το ασφαλιστικό.
Είναι χαρακτηριστική εδώ η έντονη αντίδραση τη ελληνικής κυβέρνησης στα δημοσιεύματα αυτά. Το γραφείο του πρωθυπουργού, εξέδωσε μια ασυνήθιστα σκληρή ανακοίνωση με την οποία απαντώντας σε δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, κάνει λόγο για αμετανόητους και εμμονικούς εχθρούς της χώρας και στέλνει μήνυμα προς την γερμανική κυβέρνηση, ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να εκβιάζει την Ελλάδα ούτε με κούρεμα καταθέσεων ούτε με Grexit. Καταλήγει μάλιστα η ανακοίνωση με τη λέξη «περαστικά».
H Welt

Με βάση το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt, η οποία επικαλείται ευρωπαικές πηγές και έγγραφο της γερμανική πρεσβείας στην Αθήνα, υπάρχουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για την υποδόση του 1 δις ευρώ καθώς υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις της Ελλάδας στη τήρηση δεσμεύσεων όπως το Ταμείο Αποκρατικοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας στο οποίο οι Γερμανοί αποδίδουν μεγάλη σημασία, αφού αυτοί άλλωστε ζήτησαν και επέμειναν να τεθεί ως όρος στη συμφωνία του Ιουλίου.Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ωστόσο τις προθέσεις της Γερμανικής πλευράς η οποία πρόκειται να πιέσει ασφυκτικά τόσο για τη λήψη μέτρων όσο και για την άμεση ίδρυση του νέου Ταμείου το οποίο επιθυμούν να τεθεί υπό ξένη και όχι αμιγώς ελληνική διοίκηση.

Κόκκινα δάνεια, αρπακτικά funds, ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα και σε ελληνικές εφημερίδες(ΝΕΑ), σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις που θα καθυστερήσουν την καταβολή του 1 δις ευρώ, είναι η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, ο ΑΔΜΗΕ, η φορολογία των αγροτών και το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Οσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια», οι θεσμοί πιέζουν να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά τους από τα λεγόμενα distress funds ενώ η κυβέρνηση δίνει μάχη να μην συμπεριληφθούν τα στεγαστικά και τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις.

Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι στα προαπαιτούμενα αλλά η κυβέρνηση δίνει μάχη για την εναλλακτική λύση της παραμονής του στο δημόσιο.

Τριβές φαίνεται ότι υπάρχουν και στο θέμα του ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους και τη φορολόγηση των αγροτών.

Το ασφαλιστικό

Οι δανειστές συνδέουν ευθέως τη διευθέτηση του ασφαλιστικού  με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Για το λόγο αυτό, περιμένουν να κατατεθεί και να ψηφισθεί το νομοσχέδιο αμέσως μετά την υιοθέτηση των 13 προαπαιτούμενων για την υποδόση του 1 δις ευρώ.

Οι θέσεις για το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σκληρές, καθώς προτείνουν περικοπές  από 5-25% σε κύριες συντάξεις, ανάλογα με το σενάριο που θα υιοθετηθεί, για να επιτευχθεί ο στόχος των περικοπών κατά 1,8 δις ευρώ έως το 2016.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here