Νέες NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο ετοιμάζει η Τουρκία

Λίγες ώρες μετά τα «χάδια» στην Τουρκία από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ρεπορτάζ του CNN TURK αποκαλύπτει τις προθέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που «ετοιμάζεται να εξασκήσει ως το τέλος τα δικαιώματα της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα το δημοσίευμα, η Άγκυρα αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει νέες NAVTEX και παράλληλα να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το CNN TURK, δεν αναμένονται «άμεσα και γρήγορα βήματα» σε αυτό το πλαίσιο.

Με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. να βρίσκονται υπό διαμόρφωση οι αποφάσεις παραπέμπονται στην επόμενη συνεδρίαση των ΥΠ.ΕΞ. στο Βερολίνο (27-28 Αυγούστου) χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα πως θα εφαρμοστούν.

Η χθεσινή Σύνοδος κατέληξε σε μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης που εκφράζει μεν την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων σε Ελλάδα και Κύπρο και καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες ωστόσο παραπέμπει σε μελλοντικό χρόνο τη λήψη αποφάσεων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παρότι η Ελλάδα δεν κατάφερε κάτι χειροπιαστό, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση των εταίρων σε Ελλάδα και Κύπρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here