Νέα υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης με εμπλεκόμενο τον ηθοποιό Ν. Νικολάου-Επιλέχθηκε από τη Μενδώνη στο ΚΘΒΕ-Καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου

Εύλογες απορίες για τη νέα υπόθεση καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης με πρωταγωνιστή «εκλεκτό» της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδωνη εκφράζει με γραπτή της δήλωση η Σία Αναγνωστοπούλου.

Πρόκειται για τον ηθοποιό και αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Νίκο Νικολάου. Ο κ. Νικολάου ήταν επιλογή της Λίνας Μενδώνη. Διορίστηκε με απευθείας ανάθεση τον Νοέμβριο του 2019 στη θέση του αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΚΘΒΕ.

Η τομεάρχης Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναρωτιέται αν υπάρχει και σε αυτήν την περίπτωση σχέδιο «αποσιώπησης και συγκάλυψης και αυτή δεν αφορούσε μόνο το Εθνικό Θέατρο λόγω εξαπάτησης από έναν ικανότατο ηθοποιό».

Η δήλωση της Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου

Μήπως τελικά οι «αφελείς» απευθείας αναθέσεις της κ. Μενδώνη για την κάλυψη σημαντικών θέσεων μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών, σε πρόσωπα με βεβαρυμένο – όπως προκύπτει από τις κατηγορίες – παρελθόν, δεν περιορίζονται μόνο στο Εθνικό Θέατρο; Μήπως η κ. Μενδώνη αλλά και ο κ. Γιατρομανωλάκης ακολουθούν και πάλι την ίδια πολιτική αποσιώπησης και συγκάλυψης και αυτή δεν αφορούσε μόνο το Εθνικό Θέατρο λόγω εξαπάτησης από έναν ικανότατο ηθοποιό;

Η κ. Μενδώνη και ο κ. Γιατρομανωλάκης γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν στα χέρια της εισαγγελίας σημαντικά στοιχεία για πρόσωπο που κατέχει, με απευθείας ανάθεση από τους ίδιους, υψηλή θέση σε έναν άλλο πολύ σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια.

Στην περίπτωση Λιγνάδη προσπάθησαν ανεπιτυχώς να πείσουν μία εμβρόντητη από το σκάνδαλο κοινωνία, ότι δεν γνώριζαν και ότι εξαπατήθηκαν. Τώρα, σε αυτή τη νέα περίπτωση που ήδη γνωρίζουν, τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα; Πάλι θα εξαπατηθούν;

Η απάντηση Γιατρομανωλάκη και η καθυστερημένη αντίδραση

Με καθυστέρηση σχεδόν 20 ημερών ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ζητά από τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Νίκο Νικολάου, εξηγήσεις για τις καταγγελίες εις βάρος του, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί παρά την προσπάθειά του να μάθει. Η επιστολή προς τον κ. Νικολάου εστάλη σήμερα και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις εγκλήσεις της αντιπολίτευσης για την υπόθεση.

Την καθυστέρηση στην αντίδραση του ΥΠΠΟ αποδεικνύει με την ανακοίνωσή του ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος απαντά στη σχετική ανακοίνωση της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα ποιο ήταν αυτό το πρόσωπο και πως όταν ζήτησαν να μάθουν, το ΣΕΗ και ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 δεν έδωσαν στοιχεία.

Η Σία Αναγνωστοπούλου επισημαίνει ότι «υπάρχουν στα χέρια της εισαγγελίας σημαντικά στοιχεία για πρόσωπο που κατέχει, με απευθείας ανάθεση […] υψηλή θέση σε έναν άλλο πολύ σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό» και ρωτά για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αφήνοντας αιχμές για τυχόν προσπάθεια συγκάλυψης, ανάλογη με την περίπτωση του Δ. Λιγνάδη.

Στην απάντησή του το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρονται τα εξής:

«Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, στην εκπομπή “Το Πρωινό” του ΑΝΤ1, ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Τεργιάκης, ανέφερε πως: “υπάρχουν καταγγελίες για παρενόχληση από γνωστό 65χρονο ηθοποιό με συμμετοχή σε πολλά σίριαλ. Ο γνωστός ηθοποιός κατέχει υψηλή θέση στα δρώμενα του πολιτισμού, κάτι αντίστοιχο με τον κ. Λιγνάδη. Οι καταγγελίες αυτές σχετίζονται με συγκεκριμένες παραστάσεις και επιθέσεις μέσα σε καμαρίνια. Δεν θα πω πού έχουν γίνει αυτές οι καταγγελίες, αλλά νομίζω ότι θα πάρουν και αυτές τον δρόμο της Δικαιοσύνης, διότι έστω και αν έχουν παραγραφεί, μπορεί από την ιστορία να βγει κάτι πιο σύγχρονο, ίσως κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια”. Στη συγκεκριμένη αναφορά δεν κατονομάστηκε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο».

Στη συνέχεια, αναφέρεται, «το πρωί της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου 2021, παραδόθηκε ιδιοχείρως και αρμοδίως επείγουσα εμπιστευτική επιστολή του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 όπου έγινε η σχετική αναφορά, αλλά και στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σε περίπτωση που τελούσε σε γνώση των καταγγελιών αυτών, ζητώντας τους να διαθέσουν στο Υπουργείο στοιχεία που ενδεχομένως έχουν σχετικά με την ταυτότητα του προσώπου και τις καταγγελίες σε βάρος του».

Και προσθέτει ότι «Σε συνέχεια της μη αποστολής εκ μέρους του ΣΕΗ και του τηλεοπτικού σταθμού των αιτούμενων στοιχείων, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος Υφυπουργός κατέθεσε αίτηση ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να χορηγηθούν στο Υπουργείο τα όποια σχετικά με την ανωτέρω υπόθεση στοιχεία».

Το ΥΠΠΟ επαναλαμβάνει ότι «στην αίτηση, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν γνώριζε σε ποιο πρόσωπο αναφερόταν ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού, προς διευκόλυνση της Εισαγγελίας επισυναπτόταν παράρτημα με πίνακα όλων των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ φορέων, στους οποίους έχουν διοριστεί σε θέσεις ευθύνης καλλιτέχνες καθώς και τα ονόματά τους, έτσι ώστε η Εισαγγελία να χορηγήσει όλα τα σχετικά στοιχεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή της. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραμένει σε τακτική επικοινωνία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς η τελευταία εξετάζει ακόμα την αίτηση και δεν έχει χορηγήσει καμία πληροφορία στο ΥΠΠΟΑ».

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ, υποστηρίζει ότι το όνομα του καταγγελλόμενου προσώπου το έμαθε σήμερα, 11 Μαρτίου 2021. Αναφέρει:

«Περαιτέρω, σήμερα, Πέμπτη 11 Μαρτίου, σε συνέχεια δημοσιεύματος που εμφανίστηκε χθες Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, στο διαδικτυακό μέσο “news2u.gr”, με τίτλο “Νίκος Νικολάου: Το Mega διώχνει τον ηθοποιό της «Έξαψης» – Κατηγορίες και καταγγελίες”, δημοσίευμα στο οποίο για πρώτη φορά γίνεται ονομαστική αναφορά, εστάλη επιστολή (επισυνάπτεται) από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, προς τον αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κ. Νίκο Νικολάου, με την οποία ζητείται να τοποθετηθεί εγγράφως, τόσο ενώπιον του Υπουργείου, όσο και δημοσίως, εντός της ημέρας, επί των όσων αναφέρονται, προσθέτοντας πως το Υπουργείο επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων και του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος».

Και καταλήγει:

«Συνοψίζοντας, από τις 23 Φεβρουαρίου που προβλήθηκε το προαναφερόμενο τηλεοπτικό ρεπορτάζ στον ΑΝΤ1 και στο οποίο δεν κατονομαζόταν κανένα πρόσωπο, μέχρι την εμφάνιση στο διαδικτυακό μέσο news2u.gr, χθες Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, του παραπάνω δημοσιεύματος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν είχε καμία ένδειξη ως προς την ταυτότητα του διορισθέντος σε εποπτευόμενο φορέα προσώπου που ανέφερε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ούτε έχει λάβει μέχρι αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε πληροφορία από τον ΣΕΗ, τον ΑΝΤ1 ή την Εισαγγελία Πρωτοδικών, παρά τα αιτήματα που υπέβαλε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναμένει τις εξηγήσεις του κ. Νικολάου και επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων και του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος».

Η επιστολή του υφ. Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, προς τον Νίκο Νικολάου

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here