Έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό μετά τις τραγωδίες

Μετά τις αλλεπάλληλες ναυτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο, με τους εκατοντάδες πρόσφυγες να χάνουν την ζωή τους μέσα σε μία μέρα, η ΕΕ αποφάσισε τελικά τη πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, προκειμένου να εξετάσει το κρίσιμο αυτό θέμα, που προσβάλλει κάθε έννοια ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και δικαιωμάτων   στην Ευρώπη.

Ωστόσο τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν την ενίσχυση του πλαισίου επιτήρησης και αστυνομικού ελέγχου της περιοχής της Μεσογείου και οχι παρεμβάσεις στον πυρήνα της ακολουθούμενης εως σήμερα ευρωπαικής μεταναστευτικής πολιτικής. 

Η ελληνική κυβέρνηση όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Ιταλία, να φέρει στις Βρυξέλλες, το θέμα της αναλογικής συμμετοχής όλων των ευρωπαικών κρατών στην αντιμετώπιση του φαινομένου καθώς  και της επανεξέτασης βασικών στραηγικών που έως σήμερα όχι μόνο δεν απέδωσαν αλλά οδηγούν σε αλλεπάλληλες τραγωδίες που δεν τιμούν τον ευρωπαικό πολιτισμό.

ναυγαιο Ροδος μεταναστες

Αποκαλυπτικό είναι το γράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη ροή των προσφύγων στη Μεσόγειο:

 • 13.500 μετανάστες διεσώθησαν την περίοδο από 10 έως 17 Απριλίου
 • 900 μετανάστες πέθαναν από την 1η έως την 15η Απριλίου
 • 31.500 μετανάστες έφθασαν από τη Βόρειο Αφρική από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στην Ευρώπη
 • 218.000 μετανάστες εκτιμάται ότι διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2014
 • 3,500 μετανάστες πέθαναν το 2014 προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο

Το σχέδιο της τριμερούς δράσης

Ηδη ο αρμόδιος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, ξεκινά περιοδεία σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα προκειμένου να συντονίσει τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός τριμερούς σχεδίου δράσης, όπως αποφάσισε το έκτακτο συμβούλιο Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Επί της ουσίας ωστόσο το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα επιχειρησιακής υφής που εστιάζουν στην καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής  με την αντιμετώπιση των λαθρεμπόρων και δεν ακουμπά προς το παρόν, την ουσία της ευρωπαικής μεταναστευτικής πολιτικής(Δουβλίνο 2 κλπ).  

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, το σχέδιο περιλαμβάνει ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο («Τρίτων» και «Ποσειδών») και αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων.  

Ροδος-ναυαγιο, μεταναστες

Οσον αφορά τις επιχειρησιακές δράσεις συμφωνήθηκε:

 • Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι. 
 • Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων . Η κοινή επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συντονισθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.
 • Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολής της αίτησης.
 • Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.
 • Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
 • Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.
 • Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.
 • Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.
 • Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.

Οπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης εκτός του κοινού αυτού σχεδίου, η Ελλάδα έχει εκπονήσει κι ένα εθνικό σχέδιο και βρίσκεται σε επαφές με τους ΟΤΑ και το Λιμενικό για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.

Για το Λιμενικό τόνισε ότι θα λειτουργεί «προληπτικά και αποτρεπτικά» (χωρίς να διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και να δυσκολεύει το έργο των δουλέμπορων) αλλά και να μην επιβαρύνονται τα νησιά του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου.  Σύμφωνα με τον υπουργό, οι μετανάστες στα νησιά δεν πρέπει να παραμένουν περισσότερες από τρεις ημέρες, έως ότου προωθηθούν στην ηπειρωτική χώρα, ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί πλοίο με ειδικό σκοπό «να περνά από τα νησιά για να παίρνει αυτόν τον κόσμο». Είπε επίσης, πως στο Β. Αιγαίο υπάρχουν αρκετοί χώροι που θα μπορούσαν να γίνουν πρώτα κέντρα καταγραφής για προώθηση στον ηπειρωτικό κορμό ενώ για το Ν. Αιγαίο, που δεν υπάρχουν υποδομές, αυτές διαμορφώνονται σιγά σιγά.

Εν τω μεταξύ συγκλονίζει ακόμη τη Ρόδο αλλά και όλη την Ελλάδα, η χθεσινή τραγωδία, όπου τρία άτομα -ένας άνδρας, μία γυναίκα και ένα παιδί 4 χρόνων- ανασύρθηκαν νεκρά από τη θαλάσσια περιοχή Ζέφυρος της Ρόδου, όταν προσάραξε ιστιοφόρο σκάφος με μετανάστες.

Οι περισσότεροι μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τη Συρία έπεσαν τρομοκρατημένοι στη θάλασσα για να προλάβουν να σωθούν ενώ αρκετοί από αυτούς κατάφεραν να βγουν στην ακτή με τη βοήθεια κατοίκων του νησιού. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, έβγαιναν κολυμπώντας από τη θάλασσα προτού βουλιάξει το σκάφος, το οποίο μέσα σε δέκα λεπτά διαλύθηκε ολοσχερώς, με μικρά παιδιά να κλαίνε στα χέρια των διασωστών. Συγκινητική ήταν η προσφορά των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουν στη διάσωση των μεταναστών βουτώντας στα κρύα νερά και προσφέροντας ζεστά ρούχα και πετσέτες.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 83 άτομα, εκ των οποίων 57 έχουν μεταφερθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού και 23 στο νοσοκομείο. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου για τις πρώτες βοήθειες στους πληγέντες μετανάστες.

Δυστυχώς οι τραγωδίες με μετανάστες στη Μεσόγειο δεν έχουν τέλος. Από την αρχή του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1500 πρόσφυγες ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here