Νέα τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης βλέπει ο γερμανικός Τύπος

Στο σενάριο μιας ενδεχόμενης νέας τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης(προγράμματος κατ τους θεσμούς) της Ελλάδας για 4 ακόμη μήνες, ώστε να συνεχισθούν με σχετική άνεση οι δύσκολες διαπραγματεύσεις αλλά κυρίως να μην χαθούν τα 10.9 δις ευρώ που επέστρεψαν από το ελληνικό ΤΧΣ στον EFSF και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές υποχρεώσεων της Ελλάδας προς ΔΝΤ και ΕΚΤ, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

Σενάριο που φαίνεται να καλοβλέπουν κύκλοι του Eurogroup αλλά και η ΕΚΤ, καθώς έτσι θεωρούν ότι ξεπερνούν τα προσκόμματα από ένα ξαφνικό τέλος της χρηματοδότησης που θα οδηγούσε ευθέως σε αθέτηση πληρωμών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και την ίδια την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Η χώρα μας έχει να αποπληρώσει, συνολικά και «ομαδοποιημένα», 1,56 δις ευρώ στο τέλος Ιουνίου προς το ΔΝΤ και περίπου άλλα  3,5 δις ευρώ προς την ΕΚΤ για ομόλογα που διακρατά.

Είναι αυτά τα ομόλογα που ο Γ. Βαρουφάκης επανειλημμένα έχει πει ότι η Ελλάδα θέλει να εντάξει σ΄ένα σχέδιο επαναδιευθέτησης ώστε να μην πνίξουν την οικονομία της χώρας.

Όπως σημειώνουν η Frankfurter Allgemeine και η Die Welt, κύκλοι των Βρυξελλών που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητείται μια νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, που λήγει στις 30 Ιουνίου, αναμένεται να παραταθεί ως το φθινόπωρο.

«Τεχνικά αυτό το βήμα δεν μπορεί να αποφευχθεί. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα ώστε να περάσει η Ελλάδα το καλοκαίρι», επεσήμαναν κύκλοι, όπως αναφέρει η Welt.

Από την πλευρά της η FAZ αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας επιθυμούν να θέσουν στη διάθεση της Αθήνας ένα μέρος των 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σε αντάλλαγμα οι πιστωτές θα ζητήσουν, μεταξύ άλλων τη μείωση των όλων των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Βέβαια εάν αυτό ισχύει, οι πιστωτές ζητούν περικοπές περίπου 2,5 δις ευρώ στις ήδη πετσοκομμένες και πενιχρές στη πλειοψηφία τους συντάξεις, κάτι που όπως έχει δηλώσει ήδη η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί.

Σύμφωνα τώρα με την  Handelsblatt, κύκλοι της ΕΚΤ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μέσα στον Ιούνιο. Γι’ αυτό και θεωρούν ότι η παράταση του ισχύοντος προγράμματος  είναι ο μοναδικός τρόπος να δοθούν νέα χρήματα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάλι με την Welt, η  Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα της Ελλάδας πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας G7 αυτό το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο οι μέχρι τώρα εξελίξεις, εκτός κι αν έχουμε θεματικές μεταβολές στη στάση των δανειστών, δεν δικαιολογούν αυτή την …αισιοδοξία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here