Νέα σύσκεψη με τραπεζίτες στο Μαξίμου για τα «κόκκινα δάνεια»

Νέα σύσκεψη με αντικείμενο το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη, πραγματοποιούν αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών. Ζητούμενο είναι να γεφυρωθούν και οι τελευταίες διαφορές για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν και οι θεσμοί, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ στόχος είναι η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές κατέληξαν, την περασμένη Πέμπτη, σε ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει ότι το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία απ’ όλα τα επαχθή μέτρα θα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα συνδυάζεται υποχρεωτικά και με το ύψος του δανεισμού, το οποίο προσδιορίζεται σε 130.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και «κούρεμα» του δανείου υπό προϋποθέσεις.

Ως γενική αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί παρατηρούν πως σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, πλην της Ελλάδας, το βάρος της προστασίας του δανειολήπτη δεν βαρύνει την τράπεζα, αλλά αντιθέτως το κράτος. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, είναι σαφές πως οι τράπεζες είναι αυτές που συνεχίζουν να υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος της προστασίας της πρώτης κατοικίας του υπερήμερου δανειολήπτη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here