Νέα συνάντηση υπουργών με το κουαρτέτο για επανάληψη εφ΄όλης της ύλης

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σε νέα συνάντησή τους την Τετάρτη το πρωί, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ελληνική κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών θα εξετάσουν την πρόοδο των μέχρι τώρα συνομιλιών, τις διαφορές και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί.

Η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί.

Ακολουθούν και άλλες συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, στις:

– 15:30 για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Πρόκειται για θεσμό που επνέρχεται και αφορά στη στήριξη των ασθενέστερων πολιτών

– 17:30 για Θέματα Δικαιοσύνης. Αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων, κρίσιμων για τα δημόσια έσοδα όπως οι φορολογικές υποθέσεις αλλά και οι καθυστερήσεις στην εκκαθάριση υποθέσεων που σχετίζονται με επενδύσεις.

Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον τόπο διαμονής των θεσμών.

Ανακεφaλαιοποίηση, κόκκινα δάνεια και νέο ΤΑΙΠΕΔ

Mέχρι τώρα πάντως, όλες οι πλευρές δηλώνουν ικανοποιημένες από την ταχύτητα ων διαπραγματεύσεων αλλά και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί.

 

Τα πλέον κρίσιμα θέματα αποτελούν η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και το νέο Ταμείου αξιοποίησης δημοσιας περιουσίας, δηλ. του νέου ΤΑΙΠΕΔ.

Ηδη τα stress test για την κεφαλαιακή αντοχή των ελληνικών τραπεζών έχουν ξεκινήσει με στόχο η όλη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης να ολοκληρθεί εντός του 2015.

Αλλωστε γι αυτό όλοι επείγονται να κλείσει η συμφωνία, καθως τα 0 δις της πρώτης δόσης των 2 δις θα διατεθούν απ΄ευθείας για τις ανάγκες των τραπεζών.

Στο θέμα αυτό φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων για χρηματοδότηση μέσω του ΤΧΣ που είχε αναλάβει την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών Τραπεζών. Ετσι, εκτιμάται ότι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για τις καταθέσεις αν και η ευρωπαική και ελληνική νομοθεσία παρέχει εγγυήσεις για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Για το θέμα των «κόκκινων» δανείων που συνδέεται με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης προσέλαβε ως σύμβουλο της ιαπωνική τράπεζα Nomura. Εξετάζεται εάν θα δημιουργηθεί μια «κακή τράπεζα{(bad bank) στην οποία θα μεταφερθούν όλα τα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών τα οποία εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ ή εάν θα ιδρυθεί ένας δημόσιος φορέας που θα αναλάβει την εξαγορά μέρους των «κόκκινων δανείων» την μερική εξόφληση των οποίων θα διαπραγματευθεί με τους δανειολήπτες.

Σχετικά με το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, κυβέρνηση και θεσμοί εξετάζουν πως θα διοικείται το Ταμείο, ποιά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου θα περιλαμβάνει το «χαρτοφυλάκιο», αλλά και πως θα αξιοποιηθούν μέσω αυτού συμμετοχές του Δημοσίου σε ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ. Σημειώνεται πως στόχος είναι το νέο υπέρ- ταμείο , το οποίο θα εποπτεύουν άμεσα οι θεσμοί, να αποδώσει έσοδα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών.

Ωστόσο διεθνείς οικονομικοί αναλυτές αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ, εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός εξωπραγματικός.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here