Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα με εκπροσώπους των θεσμών που απαιτούν κι άλλα μέτρα

ΦΩΤΟ:ΙΝ ΤΙΜΕ

Συνεχίζεται από τη μια το μεσημέρι, η τετραμερής συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  και κορυφαίων εκπροσώπων των τριών θεσμών, δηλαδή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τηε επικεφαλής του ΔΝΤ,  Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η οποία εξελίσσεται σε «θρίλερ», μετά την ξαφνική μεταστροφή και υπαναχώρηση των δανειστών απ΄όσα είχαν πεί και δεσμευθεί δημόσια, την περασμένη Δευτέρα.

Η νέα σκληρή αντιπρόταση που κατέθεσαν δυσκολεύει, θέτει ξανά στο τραπέζι αιτήματα που είχαν απορριφθεί ως βάση συζήτησης και απειλεί μα ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις.

Η συνάντηση γίνεται λίγες ώρες πριν αρχίσει η κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, στο οποίο περιμένουν όλοι, να επικυρωθεί σε πολιτικό επίπεδο, η τεχνική συμφωνία των δύο πλευρών, πριν εγκριθεί και από την σύνοδο κορυφής της Πέμπτης. Ο χρόνος όμως τρέχει και τα πράγματα, προσώρας, δεν εξελίσσονται καλά.

Ο κ. Τσίπρας, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συζητήσει στη βάση των προτάσεων των θεσμών που έχει ήδη απορρίψει η ελληνική πλευρά και απαιτεί να συμπεριληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας ρητή πρόβλεψη, αν είναι δυνατόν και χρονοδιάγραμμα, για την επανεξέταση-διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Αυτό βέβαια σχετίζεται με το τρόπο που οι εταίροι σκέφτονται να αντιμετωπίσουν το άμεσο και μεσοπρόθεσμο πρόβλημα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Το χρέος στο τραπέζι

Το βράδυ της Δευτέρας, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, δήλωσαν ότι δεν συζητούν το ενδεχόμενο ενός νέου, τρίτου κατά σειρά, πακέτου βοήθειας, ενός τρίτου δανείου δηλαδή, αλλά μόνο την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον ότι οι θεσμοί ετοιμάζονται, με την υπογραφή και επικύρωση της συμφωνίας να προσχωρήσουν στην εκταμίευση της υπόλοιπης δόσης των 7.2 δις ευρώ ενώ στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να τεθούν και τα 10,9 δις ευρώ που περίσσεψαν από το αρχικό κεφάλαιο των 50 δις ευρώ που είχε δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Και δεύτερον, θα πρέπει πολύ σύντομα να επιλυθεί σε μόνιμη και διαρκή βάση η χρηματοδοτική επάρκεια της Ελλάδας, ώστε η χώρα να μην καταφεύγει συνεχώς σε δανεισμό. Για να συμβεί όμως αυτό και να μπεί η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης και διαρκούς ανάπτυξης, όπως επιθυμεί ο Φρ. Ολάντ, θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά ελάφρυνση του χρέους.

Υπέρ της ελάφρυνσης  του ελληνικού χρέους, το οποίος δεν θεωρεί βιώσιμο, έχει ταχθεί εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια, το ΔΝΤ. Ωστόσο, εκτός του ΔΝΤ που μπορεί να το θέτει, για να μην παραβιάσει τον κανονισμό του, που επιβάλει η όποια χρηματοδότηση χώρας στην οποία μετέχει να έχει πρόβλεψη βιώσιμου χρέους, όλο και πληθαίνουν οι  γνώμες στην Ευρώπη που διαπιστώνουν αυτή την αναγκαιότητα.

Αντιρρήσεις ΔΝΤ για φόρους, μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την WSJ

Στον αντίποδα πάντως, το ΔΝΤ, όπως γράφει Wall Street Journal, εμφανίζεται ανικανοποίητο από τα νέα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκτιμά πως η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφορολογημένη και η επιβολή νέων βαρών θα έπληττε τόσο την ανάπτυξη όσο και την αποπληρωμή του χρέους.

Παράλληλα, το Ταμείο φέρεται να είναι δυσαρεστημένο με διάφορες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η Αθήνα, καθότι πιστεύει πως δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη αναμόρφωση της οικονομίας σε ένα περιβάλλον που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Η ευθύνη των εταίρων και ο ρόλος των ΗΠΑ

Aν όλα αυτά ισχύουν, τότε η τετραμερής συνάντηση θα έχει πολλά προβλήματα να λύσει. Κι εδώ ίσως είναι καθοριστικό το άμεσο και έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα ώστε να μην διαιωνίζεται η αστάθεια και η αβεβαιότητα στη παγκόσμια οικονομία. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης κι έναν σοβαρό γεωπολιτικό λόγο, στον οποίο συνέβαλε και η πολιτική της Αθήνας να συμφωνήσει στην κατασκευή ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, για να επείγονται ώστε να λήξει σύντομα και ομαλά, δηλαδή με συμφωνία, η ελληνική εκκρεμότητα.

Η Ελλάδα πάντως έκανε ότι περνούσε και δεν περνούσε από το χέρι της για γεφυρώσει τις διαφορές και να συναντηθεί με τις σκληρές και συχνά παράλογες απαιτήσεις των εταίρων. Τώρα είναι η σειρά τους να αποδείξουν ότι έλεγαν αλήθεια όταν έλεγαν πως επιθυμούν μια αμοιβαία επωφελή και έντιμη συμφωνία.

 

Όπως είπε το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, «η μπάλα πλέον βρίσκεται στο γήπεδο των ευρωπαικών ηγεσιών», οι οποίες έχουν πια όλη την ευθύνη των εξελίξεων στα χέρια τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here