Νέα συμφωνία για το Brexit ανακοίνωσαν Γιούνκερ-Τζόνσον-Την απορρίπτουν Κόρμπιν και Σκωτσέζοι

Νέα συμφωνία για το Brexit, ανακοινώθηκε λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ωστόσο την απέρριψε αμέσως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρμι Κόρμπιν λέγοντας ότι είναι χειρότερη και από αυτήν της Τερέζα Μέι, ενώ ζήτησε και πάλι δημοψήφισμα. Αρνητική ήταν και αντίδραση τη Σκωτίας στη νέα συμφωνία. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον, προειδοποιεί ότι ακολουθεί ένα «πολύ σκληρότερο Brexit» αν περάσει η συμφωνία του Τζόνσον.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit παρουσίασε τα βασικά σημεία της νέας συμφωνίας, ειδικά για τη Βόρεια Ιρλανδίας.

1. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν για τα προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό σημαίνει ελέγχους στα σύνορα.

2. Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει τελωνειακά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου για την ενιαία αγορά. Έτσι, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιβάλλουν δασμούς σε τρίτες χώρες, εφόσον τα προϊόντα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία δεν κινδυνεύουν να εισαχθούν στην ενιαία αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται δασμοί της Ε.Ε.

3. Ως προς τον ΦΠΑ το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά.

4. Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές. Ο Μπαρνιέ, διευκρίνισε ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020, αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης ότι το DUP χάνει το βέτο του σχετικά με τις νέες διευθετήσεις.

Ο Μπαρνιέ τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία.

Χειρότερη και απ’ της Μέι, λέει ο Κόρμπιν

Την σφοδρή αντίδρασή του στο περιεχόμενο της συμφωνίας, που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Βρετανός πρωθυπουργός, εξέφρασε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπόρις Τζόνσον.

Ο επικεφαλής των Εργατικών χαρακτήρισε μάλιστα τη συμφωνία αυτή «χειρότερη ακόμα και απ’ αυτήν της Τερέζα Μέι».

Σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει ότι «Απ’ όσα γνωρίζουμε, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία ακόμα χειρότερη απ’ την Τερέζα Μέι, που απορρίφθηκε συντριπτικά» και προειδοποιεί ότι αυτές οι προτάσεις θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων, χαμηλώνουν τα στάνταρ για το περιβάλλον και τους εργαζόμενους και ανοίγουν τον δρόμο για την παράδοση της δημόσιας υγείας σε ιδιώτες απ’ τις ΗΠΑ.

«Αυτή η συμφωνία ξεπουλήματος δεν θα ενώσει τη χώρα μαζί και θα πρέπει να απορριφθεί» τόνισε και επανέλαβε την πρόταση του για δημοψήφισμα. «Ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρωθεί το Brexit είναι να δώσει στους ανθρώπους τον τελικό λόγο σε δημόσια ψηφοφορία», υπογράμμισε.

Τι αναφέρει η επιστολή του Γιούνκερ

«Ενώ λυπάμαι βαθιά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου του 2016, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξυπηρετείται καλύτερα από μια συντεταγμένη και φιλική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωσή μας.

Το χέρι μας πάντοτε πρέπει να είναι απλωμένο καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει κομβικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον.

Ωστόσο, η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης έχει αποδειχθεί δύσκολη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προκειμένου να βοηθηθεί ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίστηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά στην ίδια τη συμφωνία αποχώρησης οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν στο Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία και επεδίωξαν να εντοπίσουν μια αμοιβαία ικανοποιητική λύση για την αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών στο νησί της Ιρλανδίας.

Οι διαπραγματευτές συζήτησαν επίσης την Πολιτική Διακήρυξη που καθορίζει το πλαίσιο για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στόχος τους ήταν να προσαρμόσουν την Πολιτική Διακήρυξη κατά τρόπο που να αντικατοπτρίζει το διαφορετικό επίπεδο φιλοδοξίας που επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία για αναθεωρημένο πρωτόκολλο για την Ιρλανδία / Βόρειο Ιρλανδία και για αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη στις 17 Οκτωβρίου 2019.

Και οι δύο εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μου έδειξε την αποδοχή του γι’ αυτά τα έγγραφα σήμερα.

Και τα δύο κείμενα επισυνάπτονται στην παρούσα επιστολή. Συνιστώ να εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την αναθεωρημένη Συμφωνία Αποχώρησης και την Πολιτική Διακήρυξη κατά την προσεχή του σύνοδο.

Όπως έχω τονίσει στο παρελθόν, πιστεύω ότι είναι καιρός να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αποχώρησης και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Αντιδρά και η Σκωτία

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον, προειδοποιεί ότι ακολουθεί ένα «πολύ σκληρότερο Brexit» αν περάσει η συμφωνία του Τζόνσον.

Σε μια σειρά μηνυμάτων μέσω Twitter σημειώνει: «Για τη Σκωτία αυτή η συμφωνία θα μας οδηγήσει εκτός Ε.Ε., της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, όλα παρά τη θέλησή μας».

Η Σκωτσέζα ηγέτης ξεκαθάρισε πως το κόμμα SNP δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία και υπογραμμίζει πως οι βουλευτές δεν πρέπει να πέσουν στην επιλογή συμφωνία ή μη συμφωνία.

Κέρδισε πάλι έδαφος η λίρα

Άμεση ήταν άνοδος της λίρα στο άκουσμα της συμφωνίας, παρόλο που αυτή έχει πολύ δρόμο ακόμη για να πάρει σάρκα και οστά.

Έτσι ανέβηκε στα 1,29 δολάρια από 1,28 που ήταν νωρίτερα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here