Νέα ρατσιστική επίθεση Τραμπ κατά των 4ων βουλευτριών των Δημοκρατικών

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ φώναζαν ρυθμικά το σύνθημα «στείλε τις πίσω» κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Ρεπουμπλικάνου χθες Τετάρτη, στην οποία, ήδη από την αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε—αυτή τη φορά ονομαστικά—εναντίον τεσσάρων νέων βουλευτριών των Δημοκρατικών που έχουν μπει στο στόχαστρό του από την Κυριακή.

Το σύνθημα ακούστηκε σε συγκέντρωση στη Γκρίνβιλ, στη Βόρεια Καρολίνα, όταν ο Τραμπ αναφέρθηκε πρώτα στην Ιλάν Όμαρ, μουσουλμάνα, πρόσφυγα στις ΗΠΑ που κατάγεται από τη Σομαλία, σήμερα Αμερικανίδα υπήκοο, νεοεκλεγμένο μέλος του Κογκρέσου.

Η Όμαρ είναι μία από τις τέσσερις πολιτικούς που εξελέγησαν με τους Δημοκρατικούς στα τέλη της περασμένης χρονιάς και ο Τραμπ διατείνεται πως πρέπει να «γυρίσουν πίσω» στις χώρες καταγωγής τους από την Κυριακή. Η επίθεση άρχισε μέσω Twitter, με σειρά μηνυμάτων που προκάλεσαν σάλο και καταδικάστηκαν ως ρατσιστικά.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου ως χθες απέφευγε να κατονομάσει τις τέσσερις γυναίκες, αν και δεν άφηνε αμφιβολίες για το ποιες βρίσκονταν στο σταυρόνημά του. Στη συγκέντρωση στην Γκρίνβιλ άφησε κατά μέρος τις διακριτικότητες και αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλες τους — για να τις στηλιτεύσει.

Το πλήθος άρχισε να φωνάζει «στείλε την πίσω» όταν ο Τραμπ είπε πως η Όμαρ έχει «ιστορικό παράφορου αντισημιτισμού». Συνέχισε λέγοντας πως η Όμαρ «συκοφάντησε τους γενναίους Αμερικανούς που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την ειρήνη στη Σομαλία», ότι αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ότι αντιμετωπίζει «με περιφρόνηση τους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς».

Η Όμαρ επισήμανε σε συνέντευξή της νωρίτερα χθες ότι η προσοχή δεν πρέπει να επικεντρωθεί στο τι μπορεί να δήλωνε στο παρελθόν, αλλά στους λόγους που ο Τραμπ έχει στραφεί εναντίον των τεσσάρων βουλευτριών, δηλαδή την πολιτική του όσον αφορά τη μετανάστευση.

Ο Τραμπ δεν έκρυψε την οργή του για το ότι η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές συνέκρινε τις πρακτικές που εφαρμόζονται και τις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς όπου οδηγούνται παράτυποι μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έκρινε ότι οι συγκρίσεις του είδους έχουν σκοπό την «άνοδο μιας επικίνδυνης, βίαιης άκρας αριστεράς» και πρόσθεσε πως αυτό τον εξώθησε να πει «έι, αν δεν τους αρέσει εδώ, ας φύγουν».

Ο αμερικανός πρόεδρος θριαμβολόγησε εξάλλου για το γεγονός ότι νωρίτερα χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέβαλε επ’ αόριστον την διεξαγωγή ψηφοφορίας για την πρόταση να κινηθεί διαδικασίας παύσης του και παραπομπής του στη δικαιοσύνη, ευχαριστώντας τους Δημοκρατικούς που καταψήφισαν το μέτρο αυτό. Νωρίτερα, μέσω Twitter, αποφάνθηκε πως «τελείωσε» η προσπάθεια να απομακρυνθεί από την εξουσία, με όλα τα γράμματα κεφαλαία, ενώ χαρακτήρισε το «πιο γελοίο και χρονοβόρο» ζήτημα με το οποίο έχει ασχοληθεί ποτέ του τις έρευνες σε βάρος του και τις προσπάθειες να κινηθεί διαδικασία παύσης του.

Ο Ρεπουμπλικάνος καταφέρθηκε επίσης εναντίον ορισμένων εκ των κορυφαίων Δημοκρατικών που διεκδικούν το χρίσμα του κόμματός τους για να τον αντιμετωπίσουν στις εκλογές του 2020. Έστρεψε τα φραστικά πυρά του ιδίως στον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, που «παραληρεί σαν παλαβός», και στον Τζο Μπάιντεν, που κατά τον Τραμπ δεν είναι σε θέση να χειριστεί ξένους ηγέτες, σαν τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ή τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ο ίδιος.

Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι εάν οι Αμερικανοί δεν τον εκλέξουν για δεύτερη θητεία, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η δημιουργία θέσεων εργασίας, οι φοροαπαλλαγές — «όλα όσα κάναμε (…) θα καταρρεύσουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here