Νέα προειδοποίηση Λαφαζάνη: Η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός

«Δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεπεράσει κάποια κρίσιμα όρια συμβιβασμού, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα καταρρεύσει μόνο η ίδια, αλλά θα μιλάμε και για την “τελική λύση” στον τόπο», τονίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής  ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο υπουργός και κορυφαίος στέλεχος της Αριστερής Πλατφρόρας του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει, για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες, ότι ο ίδιος και τάση που εκπροσωπεί, δεν θα δεχθούν επιλογές συμβιβασμού που υπερβαίνουν βασικά κεκτημένα  όπως τα καθόρισε το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγαίνοντας δε ένα βήμα παραπέρα, τονίζει πως αυτήν την ώρα η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς κάποιες «κόκκινες γραμμές» που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, αλλά απαιτείται επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό «πρόγραμμα-πακέτο», το οποίο να δίνει προτεραιότητα στην απομείωση του χρέους, στην παροχή ισχυρής ρευστότητας για την οικονομία και στην Ανάπτυξη με παραγωγικό προσανατολισμό.

Για να επιβεβαιώσει μάλιστα αυτή την εκδοχή και να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται το κόμμα του και προσωπικά ο ίδιος να αναλάβει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος επιλογών που δεν είναι συμβατά με το αριστερό πρόγραμμα του κόμματος, επισημαίνει με νόημα πως «η κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο για να αλλάξει θετικά την κοινωνία. Αν αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη. Μπορούμε, όμως, να πετύχουμε και θα πετύχουμε».

Σε ερώτηση, εάν ο ίδιος πιστεύει στην προοπτική της χώρας εκτός ευρωζώνης και με δικό της νόμισμα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντά ότι τα μόνα δόγματα που οφείλουν να προσδιορίζουν τις αποφάσεις και τις επιλογές μας είναι η εθνική αξιοπρέπεια, το δημόσιο συμφέρον και η ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, θέτει ως εναλλακτική -στα μνημόνια, τη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό- την προοδευτική και ανεξάρτητη πορεία με ορίζοντα ένα νέο σοσιαλισμό, πέρα από τις αποτυχημένες συνταγές του «υπαρκτού».

«Δεν υπάρχει κάτι πιο ξένο και αποτροπιαστικό για μένα από το δόγμα: η εξουσία για την εξουσία», δηλώνει ο υπουργός, όταν ερωτάται ερωτηθείς εάν σε έναν επώδυνο συμβιβασμό θα μετριάσει τη στάση του. Ταυτόχρονα, αποκλείει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, να εγκαταλείψει τις αρχές, τις αξίες και τις δεσμεύσεις του, στο όνομα μιας κυνικής, προσωρινής και αμφίβολης παραμονής στην κυβέρνηση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here