Η νέα, πολυσυλλεκτική κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν

Τη νέα κυβέρνηση, πολυσυλλεκτική κυβέρνησή του ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρο Εμμ. Μακρόν. Τα μέλη της κυβέρνησης προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και τον κεντρώο χώρο, καθώς όπως είχε δηλώσει ο Μακρόν, στόχος του είναι να γεφυρώσει «το κενό μεταξύ δεξιάς και αριστεράς». Πρωθυπουργός είναι ο Εντουάρντ Φιλίπ, πρώην δήμαρχος της Χάβρης.

AdTech Ad

Ο συντηρητικός Μπρούνο Λε Μερ που προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, είναι ο νέος «τσάρος της Οικονομίας», αναλαμβάνοντας το υπουργείο που αναμένεται να παίξει τον πιο κρίσιμο ρόλο, τόσο στα εσωτερικά της χώρας, όσο και ως προς τις σχέσεις της με τη Γερμανία. Ο Λε Μερ είχε διατελέσει υπουργός και στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί.

Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο ίδιος ήταν ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος MoDem, που συμμάχησε προεκλογικά με τον Μακρόν και δέχτηκε να μην κατέβει υποψήφιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα κυβέρνηση παραμένει ο  Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, υπουργός Άμυνας επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μετακινείται τώρα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας διορίστηκε η κεντρώα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ.

Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Λυόν, Ζεράρ Κολόμπ.

Το υπουργείο αθλητισμού, «πηγαίνει» στην Ολυμπιονίκη Λόρα Φλεσέλ.

Η έκπληξη ήρθε στο υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης το οποίο αναλαμβάνει ο τηλεοπτικός αστέρας Νικολά Ιλό (Nicolas Hulot). Ο Ιλό είχε αποσυρθεί την τελευταία στιγμή από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα κατέβαινε με τους Οικολόγους. Ο ίδιος παρουσιάζει σειρά ντοκιμαντέρ οικολογικού περιεχομένου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here