Δημόσια παρέμβαση Τζακ Λιού: Βρείτε τα με την Ελλάδα λέει σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Δημόσια παρέμβαση, ζητώντας από όλα τα μέρη και ιδίους την Ευρώπη και το ΔΝΤ να δείξουν ευελιξία, έκανε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και να αποφευχθούν οι άγνωστες συνέπειες μια μη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις.  Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Λιού σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Τσίπρα, εξέφρασε τη θέση των ΗΠΑ ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει άμεσα.  

Ο κ. Λιού εκφράζοντας το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ να επιτευχθεί τελικά συμφωνία, εξέφρασε δημοσίως την ανησυχία του ότι ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα ελληνική κρίση, η οποία θα είχε συνέπειες και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ενδεικτικό της αμερικανικής ανησυχίας είναι το γεγονός ότι ο κ. Λιού, μιλώντας στο London School of Economics, τόνισε με νόημα ότι «η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς – το ΔΝΤ – είναι να δείξουν αρκετή ευελιξία».

«Έτσι, αν οι Έλληνες είναι προετοιμασμένοι να κάνουν τα σκληρά βήματα που πρέπει κάνουν, θα βρουν ένα μονοπάτι που θα λύσει το θέμα χωρίς να υπάρξει μια κρίση που δεν χρειάζεται», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

Με τον κ. Λιού είχε μιλήσει τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή, μετά τη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα, θέτοντας του με ρεαλισμό τα προβλήματα που υπάρχουν για την επίτευξη βιώσιμης και έντιμη λύσης και ζητώντας την παρέμβαση των ΗΠΑ ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.

Οπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ κρατά την πιο σκληρή γραμμή, στα δύο ακανθώδη θέματα των συνομιλιών, τα εργασιακά, όπου απαιτεί άμεση απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το ασφαλιστικό.

Πληροφορίες από τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσινγκτον φέρουν τον κ. Λιού να είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το πρωί της Τετάρτη κατά την οποία επισήμανε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Λιού επισήμανε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τόνισε ότι εξακολουθεί να στηρίζει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, την Ελλάδα, τους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ισως τελικά, να εδράζονται στον αμερικανικό παράγοντα, οι έντονες ελπίδες της κυβέρνησης ότι σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες, «διευθετούνται οι τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here