Νέα παρέμβαση από τον Κ. Γαβρά για Κουφοντίνα, κράτος δικαίου

Η έκκληση στον πρωθυπουργό, μέσω της «Εφ.Συν.» από τον Κώστα Γαβρά, να τηρήσει την υποχρέωσή του στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και των νόμων και να διατάξει την επιστροφή του καταδικασμένου κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα στη φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του ήταν μόνο η αρχή με τον αναγνωρισμένο παγκοσμίως σκηνοθέτη να επανέρχεται με νέα δήλωση υπέρ του δίκαιου αιτήματος του απεργού πείνας και δίψας.

«Το ότι τον αφήνουν να πεθάνει είναι σαν εκδίκηση. Και είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό έχουμε τη Βουλή, γι’ αυτό έχουμε τους νόμους που αποφασίζουν. Ιδίως όταν σκέφτεται κανείς αυτό που ζήτησε» δήλωσε στο Ράδιο ΜέΡΑ.

Ο Κ. Γαβράς, έχοντας πείρα χρόνων, αναφέρθηκε στην Βρετανία την εποχή που η «Σιδηρά Κυρία» νόμιζε πως με την πυγμή μπορεί να επιβληθεί στον λαό. «Μου θύμισε την Θάτσερ που άφησε να πεθάνουν οι Ιρλανδοί από την πείνα. Εκείνο που ήταν περίεργο εκείνη την εποχή ήταν ότι η Θάτσερ είχε χάσει τον γιο της που ήταν σε ταξίδι στην Αφρική. Είχε χαλάσει ο κόσμος και παράλληλα πεθαίνανε οι Ιρλανδοί. Το κράτος, η κοινωνία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την εκδίκηση, δηλαδή δεν μπορεί να φέρεται όπως φέρονται οι εγκληματίες. Ο Κουφοντίνας ήταν εγκληματίας και έχει καταδικαστεί. Δεν μπορεί και η κοινωνία να φέρεται ως εγκληματίας, πρέπει να δώσει το παράδειγμα», είπε ο διάσημος σκηνοθέτης.

Οι συντηρητικές, δεξιές κυβερνήσεις καλλιεργούν πάντα την αβεβαιότητα ιδίως όταν δεν έχουν δίκιο, πρόσθεσε ο Κ. Γαβράς εξηγώντας πως «η δεξιά γενικά απομακρύνεται πολύ συχνά, όταν έχει προβλήματα, από την απαραίτητη κοινωνική κατάσταση, τον σεβασμό της κοινωνίας, τον σεβασμό των νόμων κτλ.».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here