Νέα κατρακύλα για την τουρκική λίρα-Μεγάλοι μπελάδες για τον Ερντογάν

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα βυθίστηκε η τουρκική λίρα σήμερα μετά από τη δεύτερη μίνι βουτιά στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, βάζοντας σε μπελάδες τον Τούρκο πρόεδρο και πλήττοντας την προεκλογική του εκστρατεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης έσπευσαν να μιλήσουν για επιχείρηση κατά της Τουρκίας από εχθρούς της, σε μια προσπάθεια να πολιτικοποιήσουν την οικονομική κρίση στην οποία βυθίζεται η γειτονική χώρα. 

Η λίρα έπεσε στα 4,9 ανά δολάριο με απώλειες πάνω από 25%. Η πτώση του τουρκικού νομίσματος οφείλεται στην αποτυχία τους τουρκικής κεντρικής τράπεζας να ανασχέσει προηγούμενες απώλειες μέσω της αύξησης των επιτοκίων.

Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που πιέζουν την κεντρική τράπεζα να αψηφήσει τις εντολές του Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνουν σταθερά τα επιτόκια. Ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί να παραμείνουν χαμηλά τα επιτόκια, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, για να μπορούν να δανείζονται φθηνά οι πολίτες. Ωστόσο, επενδυτές ζητούν την αύξηση των επιτοκίων για να ανασχεθεί ο πληθωρισμός και να σταματήσει η κατρακύλα της λίρας.

Η μέχρι στιγμής απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν είναι πως η αύξηση των επιτοκίων θα φέρει και αύξηση του πληθωρισμού, κάτι που αναλυτές επισημαίνουν ότι πηγαίνει κόντρα στην κοινή οικονομική λογική.

Η τουρκική λίρα είχε φτάσει σε ιστορικά χαμηλά πριν από δύο μήνες, ενώ η πτώση του νομίσματος έριξε και τις δεκαετείς αποδόσεις του τουρκικού χρέους περισσότερο από 15%. Το διετές ομόλογο έφτασε το 16,5%.

Προσπαθούν να σώσουν τη λίρα

Νωρίτερα το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι ως ένδειξη εμπιστοσύνης και υποστήριξης στην τουρκική λίρα, από σήμερα έχει μετατρέψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχε σε συνάλλαγμα, εκτός από αυτά που είχε για την κάλυψη άμεσων αναγκών, σε τουρκικές λίρες. Δεν αναφέρεται  πόσα είναι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου τόνισε ότι… δεν ξέρει.

Τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος στην εμπορική οικονομική μεριά της Κωνσταντινούπολης σταμάτησαν τις συναλλαγές τους για να αποφύγουν το λουκέτο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν έχει προς το παρόν παρέμβει.

«Επιχείρηση κατά της Τουρκίας»

Για τις αναταράξεις στο τουρκικό χρηματιστήριο τοποθετήθηκε ο υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η πτώση της λίρας οφείλεται σε παρεμβάσεις των εχθρών της Τουρκίας.

«Η τουρκική οικονομία βασίζεται σε υγιή και σταθερά θεμέλια. Μιλάμε για μία ξεκάθαρη επιχείρηση κατά της Τουρκίας» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας «Όλοι γνωρίζουν ότι κόβουν τα δικά τους χέρια, δηλαδή ξένες πηγές προκαλούν ζημίες στους εαυτούς τους για να επηρεάσουν την τουρκική πολιτική ατζέντα μέσω της οικονομίας. Προσπαθούν να “ψαλιδίσουν τα γένια της Τουρκίας”, όμως μετά τις 25 Ιουνίου τα γένια της Τουρκίας θα μεγαλώσουν ξανά, αλλά τα χέρια κάποιον θα έχουν παραμείνει στο τραπέζι».

Αξιωματούχοι της τουρκικής οικονομίας δήλωσαν στο Reuters ότι το οικονομικό επιτελείο συνεδρίασε στην αρχή αυτής της εβδομάδας για να συζητήσει πιθανά μέτρα, μεταξύ των οποίων και πιθανά βήματα από την κεντρική τράπεζα. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here