Νέα καρφιά Σόιμπλε κατά Τσίπρα-Μάχη στο Εurogroup για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης στην εξυπηρέτηση του χρέους

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δεν απέφυγε τον πειρασμό να απαντήσει στην Αθήνα, εκτοξεύοντας νέα καρφιά κατά του έλληνα πρωθυπουργού.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο ισχυρός άνδρας της Ευρωζώνης, απαντώντας σε ερώτηση εάν πρόκειται να γίνει κάποιου είδους συμβιβασμός στη σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Σόιμπλε είπε: «Δεν χρειαζόμαστε κανέναν συμβιβασμό, πριν τρεις βδομάδες είχαμε καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα, οι Έλληνες χρειάζονταν τρεις βδομάδες χρόνο ακόμα και για την επικοινωνία (του θέματος) στη χώρα τους. Είμαστε σε καλό δρόμο και γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Η απάντηση αυτή αποτελεί ευθεία βολή προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ Τσίπρα, στον οποίον χρεώνει την αποτυχία συμφωνίας στο πρoηγούμενο Eurogroup ενώ παράλληλα διαμήνυσε για άλλη μια φορά προς πάσα κατεύθυνση ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχθεί συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Oι δηλώσεις αυτές αποτελούν συνέχει προχθεσινών του απρεπών δηλώσεων με τις οποίες είχε μπλέξει το εγκώμιο στον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο προσθέτοντας ότι δεν τον εμπιστεύεται ο έλληνας πρωθυπουργός.

Στις δηλώsεις Σόιμπλε είχε απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι κ. Τσίπρας αυτόν που δεν εμπιστεύεται είναι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στα οποία μετέχει ο κ. Σόιμπλε.

Η συνεδρίαση του Eurogroup

Την ίδια στιγμή, μέσα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου άρχισε η μάχη για την Ελλάδα, θεωρείται δεδομένη η συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την αποταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο προσχέδιο της συμφωνίας αναμένεται να περιληφθούν νέοι τρόποι ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων καθώς και τόνωση των επενδύσεων, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα του χρέους, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Γαλλία υποστηριζόμενη και από άλλα κράτη-μέλη ασκούν πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν κάποια στοιχεία της γαλλικής πρότασης στη σημερινή κοινή δήλωση.

Κατ’ άλλες πληροφορίες, μάχη δίνεται και όσον αφορά την διατύπωση σχετικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που οφείλει να πετύχει η Ελλάδα μετά το 2022, αν θα είναι δηλ, πάνω από 2% του ΑΕΠ ή κατά μέσο όρο 2%,  τα οποία σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του χρέους, όπως και το ποσοστό ανάπτυξης που προβλέπεται για την Ελλάδα.

Αγνωστο παραμένει εάν οι διατυπώσεις αυτές και η αναμενόμενη έξοδος στις αγορές, επιτρέψουν κάποια στιγμή στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης,

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here