Νέα ιατρικά έθιμα στα δημόσια νοσοκομεία: Να πας σε εκείνον που σε χειρούργησε

Το νέο ρεφρεν των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία είναι να λένε στους ασθενείς ότι δεν τους αναλαμβάνουν και να πάνε… <<σε εκείνους που τους χειρούργησαν>> ή σε εκείνους που <<τους έκαναν την πρώτη θεραπεία>>.  Αυτήν την απόρριψη την βιώνουν πολλοί ασθενείς και συνήθως δεν διαμαρτύρονται ή βάζουν «μέσον» αλλά ενός Κρητικού το ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι και καλά έκανε: κατήγγειλε το γεγονός και στη διοίκηση του νοσοκομείου και στο γραφείο του πολιτη.

Ατό βεβαίως θα πρέπει κανονικά το γεγονός να καταγγελθεί και στον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης, αφου  συνιστά άρνηση περίθαλψης και ξεπερνά το ηθικό ζήτημα, αγγίζοντας το ποινικό.
 Όπως ανέφερε ο ασθενής, ενώ διένυσε μία απόσταση 80 χιλιομέτρων για να δει έναν συγκεκριμένο γιατρό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου εκείνος αρνήθηκε να του προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες επειδή είχε κάνει την επέμβαση σε άλλον γιατρό, ιδιώτη.

Το απίστευτο  περιστατικό καταγγέλθηκε μάλιστα και στο γραφείο του Πολίτη στο ΠαΓΝΗ από τον ασθενή που ήρθε από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο για να εξεταστεί και αντιμετωπίστηκε σαν «σκουπίδι».

Συγκεκριμένα, ο ασθενής το πρωί της Δευτέρας είχε προγραμματισμένο ραντεβού με γνωστό γιατρό προκειμένου να δει τις εξετάσεις του μετά από επέμβαση που είχε κάνει το 2015 σε ιδιώτη γιατρό του Ρεθύμνου.

Ο γιατρός όπως ισχυρίζεται ο ασθενής, όχι μόνο δεν τις είδε αλλά… τις πέταξε.

Όπως κατήγγειλε ο ασθενής, το καθορισμένο ραντεβού που είχε κλείσει πριν από 25 ημέρες ήταν για το πρωί της Δευτέρας στις 7:30 και περιμενε ο ασθενής. Λίγο μετά τις 9 μπήκε στο γραφείο του εν λόγω γιατρού και ξεκίνησε να του μιλάει για το ιατρικό ιστορικό του και την επέμβαση που χρειάστηκε να κάνει, δίνοντας του μάλιστα και τις μαγνητικές τομογραφίες.

«Ο κύριος …. αρνήθηκε να δει τις μαγνητικές τομογραφίες που κρατούσα μαζί μου λέγοντας μου επί λέξει ” Να πας να τις δει ο ιατρός που εμπιστεύθηκες και σε χειρούργησε!” Έχοντας μείνει άναυδος από αυτό που μόλις άκουσα συνέχισα λέγοντας του ότι ο συγκεκριμένος ιατρός τις είδε και απλά ήθελα μια δεύτερη γνώμη και ταυτόχρονα έβγαλα τις μαγνητικές και τις άφησα πάνω στο γραφείο του. Τότε με απαξιωτικό τρόπο, μου τις έσπρωξε προς το μέρος μου και υψώνοντας τον τόνο της φωνής του μου είπε ότι δεν τις βλέπει και να πάω στον ιατρό που με χειρούργησε! Και κοροϊδευτικά γύρισε στους δύο βοηθούς του, μια κοπέλα και έναν κύριο, και είπε ” Βλέπετε τι γίνεται;” και χαμογέλασαν και οι τρεις. Εγώ τότε άνοιξα την πόρτα και έφυγα από εκεί χωρίς να πω κάτι άλλο!»

Για την απαράδεχτη αυτή συμπεριφορά ο ασθενής μετέβη αμέσως στο γραφείο του διοικητή του ΠαΓΝΗ όπου τον ενημέρωσαν ότι μπορούσε να απευθυνθεί στο γραφείο του πολίτη και να καταγγείλει το περιστατικό, όπως και έπραξε.

Η καταγγελία θα εξεταστεί από την διοίκηση του ΠαΓΝΗ και αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του γιατρού αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου.

Σημειωτέον ότι πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν αναγκαστικά σε ιδιώτες γιατρούς ή σε άλλο κρατικό νοσοκομειο και εν συνεχεία χρειάζονται παρακολούθηση. Είτε επειδή δεν έχουν άλλα χρήματα για ιδιώτη, ειτε επειδή ο πρώτος γιατρός τους συνταξιοδοτήθηκε, είτε έφυγε για το εξωτερικό είτε διαπίστωσαν ότι δεν ήταν τόσο καλός, για  πολλους λόγους (που δεν αφορούν το δημόσιο νοσοκομείο),  ο ασθενής αλλάζει γιατρούς και σίγουρα δεν χρωστάει σε κανένα γιατρό του δημοσίου  την a priori προτίμησή του, ειδικά όταν οι λίστες είναι ατελειωτες ή όταν απαιτείται φακελάκι.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here