Νέα ένταση στη Καταλονία: Συλλήψεις δύο αυτονομιστών ηγετών χθες βράδυ-Διαδηλώσεις σήμερα

Εκκληση για συγκεντρώσεις ειρηνικής διαμαρτυρίας σήμερα στην Καταλονία απηύθυναν διάφορες οργανώσεις, συλλογικότητες αλλά και πολίτες μετά τις χθεσινοβραδινές συλλήψεις δύο αυτονομιστών καταλανών ηγετών, οι οποίοι κατηγορούνται από την ισπανική δικαιοσύνη για στάση.

Συγκεκριμένα, ισπανός δικαστής διέταξε να τεθούν υπό κράτηση ο Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC). Σε βάρος των Σάντσες και Κουσάρτ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας. Αμφότεροι οδηγήθηκαν στη φυλακή του Σότο δελ Ρεάλ χθες βράδυ.

Στη διάρκεια της νύχτας έγιναν πολλές αναρτήσεις από πολίτες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για διαδηλώσεις.

«Αυτό δεν έχει λογική, δεν έχουμε λόγια για να περιγράψουμε» την κατάσταση και «καλούμε την καταλανική κοινωνία να διαδηλώσει αύριο, προφανώς ειρηνικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ζόρντι Μπος, γενικός γραμματέας της αυτονομιστικής οργάνωσης Omnium Cultural.

Πριν οδηγηθεί στη φυλακή, ο Ζόρντι Κουσάρτ μαγνητοσκόπησε ένα μήνυμα, το οποίο μεταδόθηκε στη διάρκεια της νύχτας: «Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, ο κρατικός μηχανισμός αποφάσισε να μου στερήσει την ελευθερία μου» ανέφερε στο μήνυμά του, προσθέτοντας πως, αν χρειαστεί, η οργάνωσή του θα συνεχίσει τη δουλειά της «στην παρανομία», αλλά με ειρηνικά μέσα.

Οι Κουσάρτ και Σάντσες κατηγορούνται πως ενθάρρυναν εκατοντάδες ανθρώπους να αποκλείσουν την 20ή Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη την έξοδο ενός κτηρίου όπου διεξήγαγαν έρευνες και ανακρίσεις αστυνομικοί σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος. Οι χωροφύλακες παρέμειναν αποκλεισμένοι στο κτήριο όλη τη νύχτα.

Οι δύο οργανώσεις των οποίων ηγούνται είναι αιχμές του δόρατος των αυτονομιστών της Καταλονίας κι ο εκπρόσωπος της αυτονομιστικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τη σύλληψη των επικεφαλής τους μια «πρόκληση του ισπανικού κράτους», καλώντας όμως τους υποστηρικτές τους να διαμαρτυρηθούν με ειρηνικό τρόπο.

«Έχουμε και πάλι πολιτικούς κρατούμενους» στην Ισπανία, είναι «λυπηρό», δήλωσε ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν σε ανάρτησή του στο twitter στην αγγλική γλώσσα.

«Λευτεριά στους Ζόρντι», έγραφε το πανό περίπου 400 διαδηλωτών οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης τα μεσάνυχτα.

H Μαδρίτη σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Καταλονία, θέτοντας ήδη στον αυτονομιστή πρόεδρο Πουτζντεμόν νέο τελεσίγραφο τριών ημερών για «να επιστρέψει στη νομιμότητα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here